E-UTRIP
Dom Featured Kočevje Kultura Novice Umetnost Zanimivosti In zabava

Sofijino velikonočno jajce tehta že 73 kilogramov

V okviru tradicionalne velikonočne razstave članic Društva podeželskih žena Kočevje, so v prostorih Tržnice na ogled postavili tudi 73 kilogramov težko velikonočno jajce Sofije Matijević. Ustvarjalna Sofija, ki smo vam jo v prejšnjih letih že podrobno predstavili, že dvajset let navdušuje s svojimi velikonočnimi pisanicami, ki ponazarjajo čas radosti pred Jezusovim vstajanjem. Pred devetimi leti je iz jajčnih lupin nastalo manjše velikonočno jajce. Poltretji kilogram je tehtalo, ko ga je prvič pokazala na jesenski razstavi v tamkajšnjem Likovnem salonu, letos pa so orjaku »natehtali« kar 73 kilogramov, tri več kot lani. »Zanj sem skupaj porabila 12.300 jajc. A to ni vse. Drugo, manjše, ki ga imam v stanovanju, tehta 24 kilogramov, tretje pa je v moji rojstni vasi pri Županji na Hrvaškem. Za 58 kilogramov teže sem potrebovala 9.850 jajc. Za vsa tri pa sem porabila 26.450 jajc,« nam z izračunom postreže Sofija. Orjaško velikonočno jajce od lani oblikuje v kletnih prostorih, saj ga zaradi teže ne more več v stanovanju.

Sofija ustvarja skozi vse leto, najbolj takrat, kadar začuti, da je za to čas. Ljubezen do božjega otroka, odrešitelja sveta, je s tem prepoznavna na njenih stvaritvah, ki jih ročno oblikuje. Praznični motivi žarijo na pisanih prtih, čipkah, poslikav se loteva na steklu in na drugimi materialih, pri čemer ji veliko pomaga tudi mož Ivo. »Z »gradnjo« velikonočnih jajc grem naprej. Ker se tega v Sloveniji ne loteva nihče drug, bom morala preprosto »premagati« samo sebe«, je še dejala nadvse prijazna Sofija.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki