fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Kočevje Novice

Po osemnajstih urah na »svobodi«

Med lepotami kraških jam na Kočevskem se nahaja tudi jama Jelen Brdo, blizu Kočevske Reke. V to jamo se je v torek, 22. februarja, odpravila skupina biologov iz Ljubljane, ki so na globini 160 metrov raziskovali živalski svet v jami. V skupini so bili trije člani. Eden od njih je kmalu po spustu v jamo prišel na površje in sporočil, da se je njihov kolega, 60-letni Peter Trontelj iz Ljubljane, visokošolski učitelj in izkušen jamar, poškodoval ob padcu s štirih metrov visoke sigaste skale.

Do prihoda prve reševalne ekipe je ob njem ostala jamarka, ki pa je votlino kmalu zapustila. Intervencija pri reševanju poškodovanca, ki je utrpel zlom reber in desnega komolca, se je po 18 urah srečno končala okoli poldneva naslednjega dne. Brez nosil, pripetega na jamarski reševalni pas, so ga s škripcem dvignili na površje ob vhodu v jamo. Od tod je s pomočjo dveh reševalcev peš prišel do reševalnega vozila ZD Kočevje, ki ga je odpeljalo v UKC Ljubljana.

Čakali so na eksploziv

»Če bi morali Petra reševati z nosili, bi se akcija zaradi posega z eksplozivom, ki ga nismo dobili, zagotovo zavlekla vsaj za en dan,« je poudaril Igor Benko, predsednik Jamarske zveze Slovenije, ki se je zahvalil 48 jamarskim reševalcem, ki so bili aktivirani. »Prehodi v ožinah nam praviloma vedno delajo težave. Z baterijskimi vrtalniki in orodjem smo po noči morali nekoliko razširiti del sicer tehnično zahtevne jame, kar imenujemo številni manevri, da smo lahko poškodovancu, ki je počival pod toplim bivakom, omogočili varen dvig,« je akcijo opisal Jure Tičar, član Društva za reševanje iz jam iz Novega mesta.

Nedaleč od te jame, so aprila leta 2005, v jami Svetega Florijana z globine 140 metrov, po tem, ko se je utrgala okoli 50 kilogramov težka gmota, ki je sprožila plaz, z dvigalom po šestih urah na varno spravili Kočevca Stojana Biblijo.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki