fbpx
E-UTRIP
Aktualno LOKALNE VOLITVE 2022 Novice

Popravek: SOOČENJE 1. del: ZDRAVSTVO V KOČEVJU

V skladu s 26. in 27. členom Zakona o medijih objavljamo popravek in prikaz nasprotnih dejstev v zvezi s člankom “ SOOČENJE 1. del: ZDRAVSTVO V KOČEVJU”, KI JE BIki ga zahteva kandidat za župana Občine Kočevje, Janko Veber. Popravek skupaj z uvodnim delom prvotnega članka in podnaslovom dela članka, na katerega se popravek nanaša. Popravek ni lektoriran in je objavljen v obliki, v kakršni smo ga prejeli.

Soočenje kandidatov in kandidatke za župana oziroma županjo Občine Kočevje je v sredo, 16. 11. 2022 zvečer v dvorani KCK – pred očmi tako publike v dvorani kot tudi gledalcev prenosa v živo – razsvetlilo marsikateri dvom in marsikomu olajšalo odločitev o tem, komu bo v nedeljo, 20. 11. 2022 namenil svoj glas. Tematike soočenja smo razdelili v štiri sklope, vsakega posebej bomo predstavili tudi v ločenih prispevkih na portalu e-utrip.si.
O pomanjkanju kadra v ZD Kočevje so poročali tudi nacionalni mediji še pred nacionalno zdravstveno krizo. Po podatkih ZD Kočevje je slednjega v zadnjih šestih letih zapustilo 5 zdravnikov s področja splošne medicine, med njimi je tudi pediatrinja. Dejstvo je, da so 4 zdravniki oziroma zdravnice zdravstveni dom zapustile v času, ko je vodstvo prevzela sedaj že nekdanja direktorica. O slabih odnosih v ZD Kočevje se je v tistem času prav tako pisalo in govorilo na nacionalnem nivoju, slednji pa so pozornost namenili tudi nedelovanju urgence v poletnem času – vsaj ne v pričakovanem oziroma zahtevanem obsegu. O posledicah tega stanja je težko govoriti, a zagotovo je na občanih pustilo pečat.
Celoten prispevek si lahko ogledate na tej povezavi, v nadaljevanju pa objavljamo popravek dela s prvega podnaslova “KAKO REŠITI ZD KOČEVJE?”, in sicer del “Veber bi ubral enako pot kot v času županovanja”.

KAKO REŠITI ZD KOČEVJE?

Veber bi ubral enako pot kot v času županovanja

“Nisem govoril o tem, da se bodo zaradi stimulacije zdravnikov za prihod v ZD Kočevje v višini 500 EUR neto zaradi tega dvigovale cene zdravil,  ker je sredstev že iz odškodnine 1.000.000,00 EUR za posekan les v državnih gozdovih več kot dovolj za zagotavljanje dodatka k plačam zdravnikov, ki bi prišli v ZD Kočevje. Povzetek je netočen in zavajajoč, saj sem kot drugi vir navedel 1.000.000,00 EUR iz državnih gozdov, ki jih občina dobi v proračun kot odškodnino za posekan les v državnih gozdovih. Pravilna navedba mojega odgovora v tem delu je naslednja:

Gospod Janko Veber v svojem programu prav tako na prvo mesto postavlja reševanje situacije v ZD Kočevje, kjer obljublja stimulacijo k plači v višini 500 EUR neto, pa stanovanje, sodobno medicinsko opremo, štipendije … in upravičeno se tu poraja vprašanje, kako bi g. Veber kot župan lahko financiral vse to. Pravi da zelo enostavno, saj, ko je bil župan, je imela lekarna 2 milijona dobička in k temu bi tudi tokrat stremel. Drugi vir je 1.000.000,00 EUR iz državnih gozdov letno, ki so dodatek k občinskemu proračunu.

»Župan je šef celotne občine in je šef občinskih zavodov in podjetij in tako je tudi tisti, ki ima možnost, da vpliva na sestavo sveta zavoda z njemu lojalnih ljudi, ti svetniki pa potem imenujejo direktorja, za katerega menijo, da je to sposoben,« hierarhijo razjasni Veber in doda, da želi ravno nasprotno trenutnemu stanju, saj je – po njegovem prepričanju – v vse skupaj preveč vpeta politika.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki