fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kočevje

Zimska služba nared za snežno odejo

Zima je v polnem zamahu, temperature so tudi na Kočevskem že nekaj časa kar pošteno pod lediščem. Večjih pošiljk snega doslej še nismo bili deležni, a izkušnje iz zadnjih let nas učijo, da glede tega še nikakor ne moremo biti »mirni«. Živ je še spomin na lansko zimo, ko nas je »zametlo« ob koncu januarja in v začetku februarja, torej ravno v času, kateremu se približujemo. Obilnejše sneženje nemalokrat povzroči kar nekaj nevšečnosti, predvsem na cestah in ob njih, te pa pogosto spremlja tudi obilica slabe volje. Da bi bilo vsega tega (letos) čim manj, v naši občini skrbi zimska služba Komunale Kočevje.

»Po zakonu se zima uradno prične s 15. novembrom in zaključi s 15. marcem, vendar v naši zimski službi s pripravami nanjo začnemo že veliko prej. Tokrat smo se začeli aktivno pripravljati že v avgustu, saj smo morali najprej izvesti postopke za izbiro podizvajalcev. Zimsko službo namreč poleg naših 11 voznikov sedmih delovnih strojev tvori še 15 podizvajalcev s 26 lastnimi stroji. Gre torej za veliko ekipo, ki pokriva tudi veliko območje – približno 250 kilometrov cest in drugih površin po celotni Občini Kočevje. Potrebno je pripraviti zaloge soli in peska za posutje po cestišču, postaviti obcestne kole po celotni občini itn. Vedno moramo biti dejansko pripravljeni že pred 15. novembrom, saj nas na Kočevskem lahko zimske razmere presenetijo tudi prej,« poudarja tehnična direktorica Komunale Kočevje Saša Adlešič.

Tehnološke posodobitve za učinkovitejši nadzor del

V primerjavi z lanskim letom so pri zimski službi vzpostavili tudi nekaj tehnoloških izboljšav, ki bodo tako delavcem na terenu kot tudi dežurnim na lokaciji Komunale Kočevje olajšale in izboljšale delovne pogoje. »Uredili smo dežurno sobo, v kateri se redno izmenjuje osem delavcev, ki opravljajo zimska dežurstva. Na ta način imamo pod nadzorom vse občinske ceste, kar nam omogoča tudi zanesljiv terenski pregled ustreznosti cestišč. V naši občini, ki je zelo obsežna, so problematične zlasti velike višinske razlike, ki povzročajo tudi precejšnje vremenske in temperaturne razlike med lokacijami. Dežurno sobo smo tudi nekoliko posodobili z ustreznejšo digitalno opremo, z večjimi računalniškimi ekrani in televizijskim zaslonom, s pomočjo katerih je opravljanje zimskih dežurstev lažje in učinkovitejše. Vzpostavili pa smo tudi posebno aplikacijo, ki lajša nadzor nad aktivnostmi vseh naših ekip na terenu,« še dodaja naša sogovornica.

Ob tem je potrebno izpostaviti, da zimska služba Komunale Kočevje v naši občini skrbi le za vzdrževanje (in čiščenje) lokalnih cest, medtem ko so državne ceste v pristojnosti podjetja CGP. Ne glede na to, ali se snega že evforično veselite ali pa bi najraje videli, da ga sploh ne bi bilo, se lahko strinjamo, da si vsi želimo čim manj nevšečnosti in slabe volje. Slednja konec koncev nikomur ne koristi, še manj pa pomaga, zato bo potrebno kdaj tudi malce potrpeti in izkazati kanček razumevanja.

Izidor Volf

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki