fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Društva Kočevje Kultura Novice Občina Politika

Utrinki s proslave, posvečene dogodkom iz polpretekle zgodovine: Kostel, 15. junij 2019

Občinska organizacija ZZB za vrednote NOB Kostel, je že petič organizirala prireditev, posvečeno dogodkom iz polpretekle zgodovine iz leta 1942 in 76. obletnici pohoda 18. divizije v Gorski Kotar. Prireditev je bila v Podjetniškem inkubatorju na Petrini. Pokroviteljica prireditve je bila Občina Kostel.

Pred pričetkom prireditve je delegacija OO ZZB za vrednote NOB Kostel položila venčka in prižgala sveče pri spomeniku v Fari in Banja Loki ob prisotnosti TV ekipe.

Za parkiranje udeležencev so poskrbeli gasilci PGD Vas – Fara.

Do pričetka programa ob 11. uri se je zbralo lepo število ljudi iz Kočevja in okolice ter iz Kostela.

Prireditve so se udeležili poleg slavnostne govornice dr. Ljubice Jelušič še poslanec v DZ RS Predrag Bakovič s soprogo, član predsedstva ZB Slovenije in predsednik OO ZZB za vrednote NOB Kočevje Jože Oberstar s soprogo, predsednik pokrajinskega sveta ZB za to območje Jože Novak, bivši poslanec v DZ Janko Veber s soprogo, predstavniki veteranskih organizacij VVS in Sever. Še posebej smo bili veseli udeležbe župana Občine Kostel g. Ivana Črnkoviča, ki je v svojem nagovoru pozdravil vse prisotne.

V pestrem kulturnem programu se je prepletala vojna tematika iz NOB z domovinsko. Sodelovali so : pevska skupina Če č š posluš s harmonikarjem Leonom Behinom, recitatorka Živka Komac, harmonikar Branko Osvald ml., recitatorji OŠ Fara, najmlajša Marcel Štefančič in Aleksander Žagar iz 1. razreda, Tjaša in Jan Cimprič, Veronika Žagar, Ajda Selan in Lucija Štefančič.

Dr. Ljubica Jelušič je vse prisotne navdušila s svojim govorom, kjer je kot iztočnico naredila primerjavo med Primorsko in Kostelom v času NOB in danes. Tudi sami smo bili presenečeni, da je med nami toliko podobnosti.

V nadaljevanju je tov. Jože Oberstar podelil priznanja zaslužnim članom naše organizacije: Mojci Selan, Nežki Korpa, Bojani Selan, Veri Cimprič, Igorju Volfu, Božici Skok in sponzorju Pekarni Kovačič.

Celotno prireditev je posnela ekipa neodvisne TV pod vodstvom redaktorice Tihe za EU v sklopu projekta problematika meja v Evropi. Na podlagi tega se pripravlja tudi film, ki ga bodo ponudili TV Slovenija 1. Med prireditvijo je nenapovedana prišla tričlanska delegacija iz Munchna v Nemčiji kot gibanje proti neonacizmu.

Po končani prireditvi je sledilo tovariško srečanje ob pecivu, ki so ga spekle članice ZZB Kostel in Društva kostelskih žena Nežica, ob pijači in dobrem bograču gostinca Antona Janežiča.

Mislim, da nam je uspelo organizirati prireditev, ki je zadovoljila različne okuse obiskovalcev.

Vanda Bratož, Predsednica OO ZZB za vrednote NOB Kostel

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki