fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Praznik gasilstva v Grčaricah

V Grčaricah so počastili 120 let od ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva, ki naj bi bilo po ustnih virih starejše vsaj 20 let, ko so se klicu rdečega petelina prvi odzvali Kočevarji, nekdanji prebivalci te vasi. Za seboj so sicer pustili lepo dediščino: dom in brizgalno, ki je bila v drugi svetovni vojni poškodovana, in tudi nekaj arhivskega gradiva.

Po drugi svetovni vojni pa so gasilstvo obudili novi priseljenci. Ti so sredi vasi obnovili gasilsko shrambo, igrišče za balinanje, uredili okolico, v zadnjih dvajsetih letih pa se je društvo, ki operativno pokriva Grčarice, Grčarske Ravne in Jelendol, ter šteje 80 članov, tehnično opremilo. Drugi mandat ga vodi Dejan Žagar, ki se je vrnil na domačijo svojega očeta. »Požarno obrambo so ustanovili, ko je v Grčaricah zgorelo 15 hiš. Z leti pa je društvo raslo,« je poudaril.

Mlajši so zamenjali starejše

Nekoliko starejši gasilci so pred leti – to je bil navsezadnje skoraj trend po vsej državi – prehitro vrgli puške v koruzo, tako da je vsa teža padla na pleča mlajših. Podmladek je zelo dejaven in nam je lahko vzor, je poudaril Žagar. Na tako pomembno, visoko letnico ustanovitve gasilstva v Grčaricah je v nagovoru gasilce pohvalil tudi ribniški župan Samo Pogorelc. Slavnostni govorec, minister za obrambo Marjan Šarec, pa je poudaril, da gasilstvo ni poklic, gasilstvo je način življenja. Gasilci nikoli ne obupujejo, ampak jih vsaka nova nevarnost, kot so bili požari pred dvema letoma in lanske poplave, nečesa novega nauči.

Knjiga in gasilska oprema

Med ukrepi smo znižali dodano vrednost za gasilska vozila in opremo na pet odstotkov. Tako imata danes v Sloveniji samo knjiga in gasilska oprema petodstotni davek. Če se je knjiga in pisana beseda ohranjala skozi stoletja, da smo ohranili svoj lep materni jezik, pa nam danes gasilska oprema in vozila ohranjajo naša življenja in naše premoženje.

Priložnostna razstava

Jože Andoljšek, predsednik GZ Ribnica, je obljubil, da bo pomagal priti do prvotne dokumentacije o ustanovitvi društva in tako letnico premakniti vsaj 20 let višje. V paradi so sodelovala številna društva iz ribniške občine in Kočevja ter njihova vozila. Razstavo društva skozi zgodovino je pripravil Albin Mikulič, zbirko preko 500 priznanj, medalj, spominskih znakov in našitkov pa je predstavil zbiratelj Janez Puželj. Na hodniku doma je postavljena velika zahvala vaščanov Norbertu Černetu za vse, kar je prispeval za Grčarice. Med drugim je kar 44 let urejal Vaška obvestila.

(mgć)

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki