fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje Novice Ribnica

Obleka naredi človeka – tri nevladne organizacije združile moči za manj odpadnih oblačil

Tekstilna industrija velja za eno izmed največjih onesnaževalk okolja. Oblačila so vedno bolj dostopna in nizkocenovna, kar povzroča, da večina potrošnikov ne kupuje več zmerno. Pravična trgovina Slovenije, Ekologi brez meja in društvo Focus so zato zagnali projekt Obleka naredi človeka. Organizacije, ki se že leta vsaka na svojem področju zavzemajo za okolju in ljudem prijazno modo, združujejo moči v projektu, ki ga začenjajo z obsežno vseslovensko raziskavo.

»Prvi cilj novega projekta Obleka naredi človeka je ugotoviti stanje na področju oblačil v Sloveniji, in sicer tako z vidika količine oblačil, ki so na voljo v trgovinah, kot tudi količin tekstilnih odpadkov,« pravijo. Predvsem jih zanima, kaj se z oblačili zgodi, ko pristanejo v zbirnih centrih ter kakšni so trendi na področju ponovne uporabe in reciklaže. Na potrošnike so tako naslovili anketni vprašalnik (na tej povezavi), s katerim želijo podrobneje raziskati, koliko oblačil kupujejo, zakaj in kaj naredijo z njimi, ko jih ne nosijo več.

Vprašalnik je izpolnilo že več kot 1.200 posameznikov, odgovore pa sprejemajo še do konca novembra. Hkrati pa raziskava poteka tudi med drugimi relevantnimi deležniki na področju (odpadnega) tekstila.

Rezultati bodo v naslednjem letu

Rezultati raziskave, ki bodo podlaga za nadaljnje zagovorniško in ozaveščevalno delo, bodo objavljeni predvidoma v začetku naslednjega leta. Do takrat pa vse tri organizacije, ki jih je združil projekt, financiran s strani programa ACF Slovenija, pozivajo k spremljanju informativnih vsebin na novem Instagram profilu Obleka naredi človeka.

Sodelujte v največji raziskavi o odpadnih oblačilih ter prispevajte k izboljšanju stanja v okolju.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki