fbpx
E-UTRIP
Featured Iz naših šol Kočevje Novice Zanimivosti In zabava

Petdeset let po maturi na kočevski gimnaziji

Zelo čustveno, veselo in prisrčno pa tudi z nekaj solzami v očeh je minilo srečanje generacije dijakov, ki so leta 1969 maturirali na kočevski gimnaziji.

Večina jih je doštudirala, nekateri so delali na visokih položajih v gospodarstvu in politiki, med njimi so tudi uspešni obrtniki, a na srečanju ni bilo razlik in vsi so se strinjali, da so tovrstni dogodki nadvse koristni.
Nekdanji maturanti, danes ponosne babice in dedki, so se zbrali pred stavbo gimnazije, kjer jih je pričakal ravnatelj, Tomaž Markovič, ki se je rodil v letu, ko so oni tej šoli učenosti pomahali v slovo. V eni izmed predavalnic jih je s slikovnim gradivom v pogovoru popeljal skozi zgodovino gimnazije in s prikazom razmer po njeni obnovi leta 2000. Maturante sivih las je skupaj z njihovimi štirimi profesorji – Bižal, Gantar, Andeselič in Žvokelj nagovoril tudi župan, dr. Vladimir Prebilič.

Ko je šolski zvonec odbil uro njihovega obiska v gimnazijski stavbi, so se napotili proti Športnemu parku Gaj, kjer so spomini kar brsteli, zato jim je zmanjkalo časa za ogled nekaterih drugih kočevskih pridobitev. Osrednjemu delu snidenja, ob hrani, pijači in poglobljenem odstiranju časa v šolskih klopeh, pa so se prepustili v popoldanskih urah.

Čeprav so se po šolanju številni razkropili po Sloveniji, jih največ živi v Kočevju. Tudi zaradi tega se srečujejo ob različnih obletnicah. »Večina smo skupaj praznovali tudi življenjske jubileje, 50 in 60 let, zagotovo se veselimo 70-letnice prihodnje leto,« je dejal Filip Sporčič, ki je vložil veliko truda pri organizaciji maturantskega abrahama.

»Za to generacijo lahko rečemo, da je bila vselej uka žejna in povezovalna. Od tod ta želja, da se srečujejo in družijo, vsakič, ko se ponudi možnost,« je dejal eden izmed profesorjev generacije maturantov 1969.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki