fbpx
E-UTRIP
Aktualno Iz naših šol Kočevje Novice

Izjemen uspeh učenke OŠ Ob Rinži Nuše Nise Šertelj na posamičnem osnovnošolskem šahovskem državnem prvenstvu

V nedeljo, 12. januarja, je v Kozjem potekalo posamično osnovnošolsko šahovsko državno prvenstvo za dečke in deklice do 12 let in do 15 let. Na tekmovanju so nastopili najboljši mladi šahisti in šahistke iz vse Slovenije.

V skupini deklic do 12 let je srebrno kolajno osvojila učenka Osnovne šole Ob Rinži Nuša Nisa Šertelj. Bila je druga med 41 tekmovalkami, zbrala je 7 točk v 9 krogih, bila pa je tudi edina, ki je premagala zmagovalko turnirja Tajo Guid. Taja je izkušena tekmovalka, ki ima za seboj že nekaj uspešnih nastopov na evropskih in svetovnih prvenstvih v standardnem šahu, poleg tega je dve leti starejša od Nuše, saj je Nuša še lani nastopala v starostni skupini do 9 let.

Na zelo solidno dvanajsto mesto se je uvrstila še ena kočevska šahistka, Taja Levstik, učenka Osnovne šole Zbora odposlancev, nosilka srebrne kolajne z lanskega prvenstva do 9 let.

Solidne rezultate v tej skupini so dosegle še Eva Robida, Mina Delić in Vanja Pugelj, še posebej to velja za Mino, ki je nastopila v višji starostni skupini, saj še ni dopolnila devet let in bo zato letos imela še eno priložnost, da se izkaže v svoji starostni skupini.

Učenke Osnovne šole Ob Rinži so bile uspešne tudi v skupini deklic do 15 let. Največji uspeh je dosegla Lia Grišin, ki je bila lani druga v skupini do 12 let in tudi prvič tekmuje v tej starostni skupini. Osvojila je šesto mesto med 33 tekmovalkami. Nekoliko nižje, vendar še vedno v zgornji del lestvice, se je uvrstila Kiani Nia Šertelj, ki se je še posebej izkazala s tem, da je remizirala s favorizirano Vesno Mihelič, izkušeno tekmovalko iz OŠ Nove Jarše. Vesna je ob koncu osvojila tretje mesto. Solidno so nastopile tudi Ajša Delić, Manca Gorše in Tinkara Golja.

V skupini dečkov do 12 let je Igor Jalovec osvojil 14. mesto med 52 tekmovalci. Igor je sicer državni prvak v standardnem šahu, vendar se mu tokrat v izjemno močni konkurenci v pospešenem šahu ni uspelo zavihteti še višje.

Pred državnim prvenstvom so seveda naši šahisti nastopili že na medobčinskem prvenstvu novembra v Kočevju in na regijskem prvenstvu decembra v Šmarju – Sapu. Predvsem pri dečkih je bilo že regijsko kvalifikacijsko tekmovanje napeto. Konkurenca je namreč zelo močna in že uvrstitev na državno prvenstvo predstavlja uspeh.

Na medobčinskem tekmovanju so v svojih starostnih skupinah zmagale Mina Delić, Nuša Nisa Šertelj in Kiani Nia Šertelj, učenci OŠ Ob Rinži pa so osvojili še eno srebrno in štiri bronaste kolajne, na regijskem pa sta zmagali Nuša Nisa Šertelj in Lia Grišin, osvojeni pa sta bili še dve srebrni in tri bronaste kolajne. Na državnem prvenstvu je seveda konkurenca mnogo močnejša, zato je srebrna kolajna Nuše Nise Šertelj izjemen dosežek, pa tudi z ostalimi rezultati smo lahko zadovoljni.

Tomaž Cokan, OŠ Ob Rinži

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki