fbpx
E-UTRIP
Featured LOKALNE VOLITVE 2022 Novice

SOOČENJE 1. del, ZDRAVSTVO V KOČEVJU

Soočenje kandidatov in kandidatke za župana oziroma županjo Občine Kočevje je v sredo, 16. 11. 2022 zvečer v dvorani KCK – pred očmi tako publike v dvorani kot tudi gledalcev prenosa v živo – razsvetlilo marsikateri dvom in marsikomu olajšalo odločitev o tem, komu bo v nedeljo, 20. 11. 2022 namenil svoj glas. Tematike soočenja smo razdelili v štiri sklope, vsakega posebej bomo predstavili tudi v ločenih prispevkih na portalu e-utrip.si.

O pomanjkanju kadra v ZD Kočevje so poročali tudi nacionalni mediji še pred nacionalno zdravstveno krizo. Po podatkih ZD Kočevje je slednjega v zadnjih šestih letih zapustilo 5 zdravnikov s področja splošne medicine, med njimi je tudi pediatrinja. Dejstvo je, da so 4 zdravniki oziroma zdravnice zdravstveni dom zapustile v času, ko je vodstvo prevzela sedaj že nekdanja direktorica. O slabih odnosih v ZD Kočevje se je v tistem času prav tako pisalo in govorilo na nacionalnem nivoju, slednji pa so pozornost namenili tudi nedelovanju urgence v poletnem času – vsaj ne v pričakovanem oziroma zahtevanem obsegu. O posledicah tega stanja je težko govoriti, a zagotovo je na občanih pustilo pečat.

Posnetek soočenja si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/utripvaseobcine/videos/647636387016153

Trenutno v ZD Kočevje delujejo štirje zdravniki družinske medicine (ena naj bi se po daljšem bolniškem staležu na delo vrnila konec meseca).

KAKO REŠITI ZD KOČEVJE?

Prebilič ni podprl Vidič Hudobivnikove, stoji za tem, da si zavod izbere vodstvo sam

Voditeljica je gospoda Vladimirja Prebiliča, kot župana Občine Kočevje v omenjenem obdobju najprej vprašala, ali prevzema odgovornost za trenutno zdravstveno stanje. Prebilič je poudaril, da za direktorico zavoda ni podprl Vidič Hudobivnikovo, pač pa zdravnico Vidmar Romić, ki je bila takrat tudi na listi Moja Kočevska, da pa si je zdravstveni dom na svetu zavoda izbral drugo direktorico, Polono Vidič Hudobivnikova. Pove tudi, da meni, da je prav, da si zavod izbere vodstvo sam in, da so bili rezultati opravljene ankete pri zaposlenih v kar 70 % naklonjeni ideji, da vodstvo prevzame slednja. Po petih letih je funkcijo nasledil gospod Košir in po mnenju župana se stvari izboljšujejo.

Gospod Prebilič na »očitek«, da v svojem programu ne navaja reševanja zdravstvene problematike odgovori, da težave v ZD že rešujejo, pred dobrim letom se je osebno odpeljal v Srbijo, kjer se je srečal z zdravniki, ki bi delali pri nas v Sloveniji in, da prvi že opravlja delo v urgentni službi, koncesiji pa sta podeljeni tudi dvema zdravnikoma, ena že deluje, eden pa z delom začne v začetku decembra. Doda še, da se zdravstvenemu domu obeta tudi stalni pediater in Prebilič upa, da se bo dobro razpletlo. Pravi, da se zelo trudijo in aktivno rešujejo problem, na voljo so tudi stanovanja.

Tomazin trdi, da bi kočevsko zdravstvo rešil v enem letu

Kandidat za župana Robert Tomazin v svojem programu obljublja rešitev zdravstva v Kočevju v roku enega leta. Kako bo to dosegel, je zanimalo voditeljico in gospod Tomazin je odgovoril, da bi po temeljiti analizi stanja v ZD Kočevje glede na izsledke poskusil izboljšati klimo oziroma medsebojne odnose v zavodu, drugi korak pa bi bila pridobitev nekdanjih zdravnic in zdravnikov. G. Tomazin pravi, da jim je treba prisluhniti in najti kompromis. Tretja zadeva za rešitev pa je razpis za mlade zdravnike, ki jim moramo omogočiti karierni razvoj ali rešitev stanovanjskega problema.

Veber bi ubral enako pot kot v času županovanja

Gospod Janko Veber v svojem programu prav tako na prvo mesto postavlja reševanje situacije v ZD Kočevje., kjer obljublja stimulacijo k plači v višini 500 EUR neto, pa stanovanje, sodobno medicinsko opremo, štipendije … in upravičeno se tu poraja vprašanje, kako bi g. Veber kot župan lahko financiral vse to. Pravi, da zelo enostavno, saj, ko je bil župan, je imela lekarna 2 milijona dobička in k temu bi tudi tokrat stremel. Zavodi na področju zdravstva lahko prinašajo dohodek, ki bi potem prispeval k temu, da se lahko vlaga denar naprej, saj gre za nekakšen dodatek k občinskemu proračunu, od koder bi črpali sredstva za vse našteto.

»Župan je šef celotne občine in je šef občinskih zavodov in podjetij in tako je tudi tisti, ki ima možnost, da vpliva na sestavo sveta zavoda z njemu lojalnih ljudi, ti svetniki pa potem imenujejo direktorja, za katerega menijo, da je to sposoben,« hierarhijo razjasni Veber in doda, da želi ravno nasprotno trenutnemu stanju, saj je – po njegovem prepričanju – v vse skupaj preveč vpeta politika.

Turkova je prepričana, da lahko nazaj v ZD Kočevje pridobi vsaj 3 zdravnike oz. zdravnice

Gospa Renata Turk, kot pravi, problem ne vidi v številu zdravnikov, pač pa v tem, da zdravniki iz našega odhajajo oziroma so odšli v druge zdravstvene domove, zato bi kot županja stremela k temu, da bi – precej podobno kot gospod Tomazin – zdravnike pridobili nazaj. Pravi, da je prepričana, da je ključna prav sprememba klime v ZD Kočevje, saj zdravnice niso odšle »za boljšo plačo« pač pa zaradi slabega počutja v zavodu. Doda, da se je sama že pogovarjala z nekaterimi zdravniki, ki so ZD Kočevje takrat zapustili in prepričana je, da je sposobna pridobiti nazaj 3 zdravnike oziroma zdravnice.

Mavrin edino rešitev vidi v koncesijah

Gospod Mavrin na vprašanje, kako bi se spopadel z zdravstveno situacijo v Kočevju odgovori, da bi najprej ponudil oziroma podelil koncesije, saj druge rešitve tukaj ne vidi in ne verjame, da bi se kateri od zdravnikov pripravljena vrniti nazaj, vsaj ne pod trenutnim vodstvom. Omeni tudi problem stalnega pediatra, ki ga ZD Kočevje nima že več kot dve leti.

Ješelnik poudari vlogo župana kot veliko bolj pomembno, ne strinja se z g. Vebrom

Gospod Ješelnik vidi težavo v temu, da ni zdravnikov in pediatrov, strinja se tudi z vsemi rešitvami ostalih kandidatov, torej, izboljšanje medsebojnih odnosov in pridobitev prejšnjih zdravnikov nazaj v naš ZD. Tu gospod Ješelnik tudi omeni vlogo župana kot zelo pomembno, ne vidi pa rešitev z dvigovanjem cen v lekarnah, kot omenja gospod Veber.

Peteh: »Pacientu je vseeno, ali ga obravnava koncesionar ali javni uslužbenec.«

Gospod Peteh pravi, da tudi sam – čeprav v svojem programu tega ne omenja – prepoznava probleme v ZD Kočevje, ki pa jih moramo reševati na pravi način. Dejstvo je, da se je nasploh v Sloveniji javni zdravstveni sistem izkazal kot nesposoben za vodenje zahtevnih zdravstvenih projektov. Edina rešitev naj bi po njegovih besedah prav tako bilo podeljevanje koncesij, saj, kot pravi, pacienta ne zanima, ali ga obravnava zdravnik koncesionar ali zdravnik kot javni uslužbenec.

Posnetek soočenja si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/utripvaseobcine/videos/647636387016153

KONCESIJE: KOLAPS JAVNEGA ZDRAVSTVA ali REŠITEV LE-TEGA?

Voditeljica je glede podeljevanja koncesij po mnenju vprašala tudi gospoda Prebiliča, sej je večkrat zagovarjal stališče, da koncesije vodijo v kolaps javnega zdravstva, a se je vendarle kasneje odločil za podeljevanje le-teh. Na vprašanje, zakaj tako pozno in ne že prej, ko bi ZD Kočevje še bilo možno obdržati »nad gladino« aktualni župan odgovarja, da je še vedno mnenja, da se skrbi za javno zdravstveno mrežo, del katere so sicer tudi koncesionarji, pa vendar, je potrebno poskrbeti za javni zavod, da ima zaposlene ljudi. Ker tisti trenutek to ni bilo mogoče, so pristopili k reševanju tega problema s podeljevanjem oziroma razpisovanjem koncesij, saj je to trenutno, tako Prebilič, edina pot iz zagate.

Gospod Tomazin zagovarja kombinacijo javno-zasebne mreže, torej podpira dodeljevanje koncesij, pomembno je, da je zdravstveno varstvo občanov zagotovljeno, pravi.

Gospod Peteh prav tako, kot povedano že zgoraj, stremi k dodeljevanju koncesij, še več, meni, da je potrebno razpisati koncesije za prav vsa delovna mesta v ZD Kočevje, medtem ko je gospod Ješelnik malce drugačnega mnenja. Pravi, da rešitev ne vidi ravno v koncesijah, da pa hkrati ni proti njim. Kot primer izpostavi ZD Ribnica, kjer deluje en koncesionar, pa dom lepo funkcionira. Podobno si želi za našo Občino. Gospa Renata Turk je tako najbolj proti podeljevanju koncesij, kot pravi sama, bi koncesije podelila »samo v skrajni sili«, kot je denimo storil že Prebilič. Kot razlog navaja dejstvo, da koncesionar ni dolžan šolati kader, medtem ko zdravstveni domovi imajo neko kvoto in smernice, katerim sledijo, kamor spada tudi šolanje novih zdravnikov, medtem ko koncesionarju to ni potrebno.

Gospod Veber pravi, da so koncesije le ene izmed možnosti reševanja situacije, ki je nastala povsem po nepotrebnem, saj je zdravstveni dom, kot pravi, v času njegovega županovanja deloval zelo dobro, strokovno, imel je vse kadre, dobiček. Njegov cilj je zaposlovanje zdravnikov v ZD Kočevje.

PODELJEVANJE KONCESIJ?

  • VLADIMIR PREBILIČ: V SKRAJNI SILI
  • GREGA MAVRIN: ZA
  • PETER JEŠELNIK: ZA, pogojno
  • TOMAZIN: ZA
  • RENATA TURK: V SKRAJNI SILI
  • JANKO VEBER: PROTI
  • PETEH: ZA

Posnetek soočenja si lahko ogledate na povezavi: https://www.facebook.com/utripvaseobcine/videos/647636387016153

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki