fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Dr. Zmaga Kumer: Z ljubeznijo do slovenstva in Ribnice

Na današnji dan, 24. aprila 1924, se je pred sto leti v Ribnici rodila dr. Zmaga Kumer, etnomuzikologinja in slovenistka. Ribnica je oblikovala njene najzgodnejše spomine in usmerjala njen pogled na svet.

Njeno vlogo in pomen življenjskih ter raziskovalnih prostorov so sinoči v Rokodelskem centru Ribnica predstavili etnomuzikologinja dr. Mojca Kovačič ter etnologinja in tekstologinja dr. Marija Klobučar, dolgoletna sodelavka Zmage in teolog dr. Anton Štrukelj.

Dr. Zmaga Kumer, etnomuzikologinja in slovenistka.

Dogodek je potekal ob spremljavi milozvočnih ljudskih pesmi v izvedbi Darinke Suljević, Tadeje Topolnik in Danice Cvar z Brega. Na harmoniki jih je spremljal Španov Tone iz Prigorice.

Obzorje Zmage Kumer se je zarisovalo v okolju, ki je zelo jasno prepoznavalo ločnico med mestom in podeželjem, pesem pa je razumelo kot odsev nepokvarjene duševne pokrajine preprostih ljudi. Zmaga je sledila življenjskim zgodbam ter se približevala spoznavnim načelom tedanjega narodopisja. »Dejavna in delovna, z veliko ljubezni do slovenstva je bila. Za seboj je pustila veliko ljudskih pesmi. Verjela je v njihovo moč in trdoživost ter v ljudi, ki te pesmi ohranjajo iz roda v rod,« je izpostavila dr. Marija Klobučar.

Še posebej je poudarila, da je bila Zmaga v svojem raziskovalnem delu tesno povezana z Ribnico. »Zmaga je bila prava Ribničanka, naš gore list, velik domoljub. Za seboj je pustila veliko del. Prvo najobsežnejše strokovno delo etnomuzikološke stroke, ki ni bilo pomembno zgolj za Slovenijo, ampak za celoten mednarodni prostor, je zasnovala s knjigo ‘Ljudska glasba med Rešetarji in Lončarji Ribniške doline’. Veliko je raziskovala celoten slovenski narodni prostor, pa tudi etnično ozemlje Benečije, Rezije in Koroške. Seveda je bila ves čas živa s slovensko ljudsko pesmijo. Njena dela lahko še danes poslušamo v oddaji ‘Slovenska zemlja’ na Radiu Slovenija,« je povedala moderatorka večera, Polona Rigler Grm iz Muzeja Ribnica.

Dr. Zmaga Kumer, ki je bila leta 1992 prva častna občanka občine Ribnica, je svojo zapuščino namenila rojstnemu kraju. Z današnjo mašo v župnijski cerkvi sv. Štefana ob 19. uri se bo do prvega junija odvilo pet dogodkov, ki so tematsko povezani s stoletnico rojstva dr. Zmage Kumer, ki je umrla leta 2008.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki