fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Dan brez zavržene hrane v Vrtcu Kočevje

24. april je v Sloveniji dan brez zavržene hrane, ki sporočilno opozarja, da je hrana vrednota in da je treba z njo tudi tako ravnati. Po podatkih statističnega urada skupna količina odpadne hrane v Sloveniji narašča.

Problema se zavedamo tudi v Vrtcu Kočevje in se sprašujemo, zakaj toliko hrane roma v smeti? Eden izmed glavnih razlogov zagotovo tiči v dejstvu, da imamo (k sreči) hrane v izobilju. Uživamo jo lahko skoraj kjerkoli in kadarkoli, kar se nam zdi samoumevno.

Verjetno bi morali mi odrasli, tako straši kot učitelji in vzgojitelji, že od zgodnjega otroštva učiti svoje otroke, da si damo na krožnik le toliko, kolikor bomo zares pojedli. 

V vrtcu Kočevje izvajamo aktivnosti s katerimi utrjujemo vrednoto, da je hrana dobrina. Smo vrtec, ki se je zavezal k trajnostni vzgoji-na vseh področjih, tudi na področju prehrane.

In kaj vse lahko naredimo in smo naredili z otroki v teh dne: iz presežka jutranjega namaza so otroci pripravili polpete, sadje je »postalo« kompot, nastala je tudi slastna čežana, posušen kruh lahko služi tudi kot hrana za živali, pripravili so sladke kroglice iz kruhovih drobtin.

Skratka spoznali smo, da se da marsikaj narediti prej, preden hrano zavržemo. In naj bo ključno sporočilo ne samo tega dne, ampak naj postane stalnica: hrana je vrednota in zato moramo z njo tako tudi ravnati.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki