fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

(FOTO) Špeh s kruhom (od nekdaj) gre

Najbolj mesnat in kruhast dogodek v deželi suhe robe, nakvašen z rujno kapljico, je pri Francetovi jami zbral trume obiskovalcev, ki so dan preživeli med dišečimi kruhi in mamljivim vonjem posušene slanine oziroma špeha. 11 vzorcev kruha in 20 vzorcev slanine je bilo prinesenih na tradicionalno ocenjevanje v okviru gastronomsko edukativnega dogodka Špeh s kruhom gre, ki si ga je leta 2016 omislil najemnik koče Matjaž Mrhar. »Domači špeh dozoreva na poseben način in postaja vse bolj uporaben ter zdravju koristen suhomesni izdelek, z ocenjevanjem pa pridelovalce spodbujamo k rasti priprave te jedi,« je ob razglasitvi rezultatov dejal Mrhar.

Ribničank manj, pridne pa so bile gospodinje od drugod

Članica organizacijskega odbora je bila tudi Andreja Florjan, ki je o ocenjevanju špeha, ki so mu lani dodali še ocenjevanje kruha, povedala: »Svojčas je Matjaž s prijatelji, v zaprti družbi, več let ocenjeval kakovost domačega špeha.

Ko so to opustili, sem rekla: Dajmo s tem nadaljevati. Tako se je začelo pred sedmimi leti. Kruha je bilo letos za vzorec manj, saj smo jih več pogrešali iz ribniškega okolja. So pa zato bile pridne gospodinje iz Tržišča pri Mokronogu, s Škofljice, Škocjana, Roba,« Andreja že sedaj vabi na osmo ocenjevanje prihodnje leto. Pa še to. Novost letošnjega dogodka je, da je tako kruh kot špeh ocenjevalo ljudstvo. Franc Zbašnik je bil član komisije, ki je na podlagi pravilnika ocenjevanja na Radgonskem sejmu ocenjevala zunanji izgled, barvo in prerez, teksturo, vonj, okus oziroma aromo špeha. Pri tem so mu pomagali Janez Rus, Alojz Lovšin, Pavle Šauer in Grega Mihelič.

Jože pravi, da je bila organizacija za čisto desetko

Prav tako je bila čudovita tudi komisija za ocenjevanje kruha, v sestavi predsednice Vide Rus, Milke Debeljak in Jožeta Senegačnika, ki je med drugim na predavanju razkril nekaj skrivnosti o pripravi in peki kruha. Jože je sicer po izobrazbi pravnik, že vrsto let tudi računalniški mojster in že 20 let ljubitelj kruha. Ne čudi, da ga čedalje večkrat vabijo na predavanja in praktični prikaz pekovskih mojstrovin po vsej Sloveniji, kjer je tudi član ocenjevalnih komisij. Pri Francetovi jami je ocenjeval že lani. O špehu, kruhu in kapljici, ki ob vsaki priložnosti gresta skupaj, je govoril s spoštovanjem. Vse skupaj lepo tekne. »Šalo na stran, letos je bila organizacija za čisto desetko. Tudi kakovost spečenih kruhov si zasluži visoko oceno. Gospodinje upoštevajo navodila, pravzaprav malenkosti, ki kruhu dajejo okus,« jih je Jože pohvalil.

Ko meh v roke vzame Tone in mu pomaga Jaka, zraven pa še zapoje Lojz

Ocenjevanje sta spremljala domača glasba in diatonična harmonika. Meh sta vlekla legendarni Tone Klun, Špančkov Tone iz Prigorice, in sosed, mladec Jaka Oražem. Peti je pomagal Lojz Oražem. Tone je dejal, da brez tega preprosto ne gre. » Res ne. Zvok harmonike nam razrahlja čustva, lepa slovenska pesem pa še bolj,« je trojica igrala in pela. O kruhu in špehu, ki sta bila kot priboljšek v prehrani današnjih babic in dedkov, se Tone živo spominja. »Ko je odbila ura dvanajst, smo morali biti vsi pri mizi. Kdor je manjkal, je bil lačen do večerje. In ni bilo nobenega godrnjanja. Današnja mladina je razvajena, vse ji je dovoljeno in smo tam, ker smo,« sta si Tone in Jaka vzela harmoniki in za zabavo “usekala” še eno Miheličevo.

Najbolj špehata vas so Dolenji Lazi

Ob žabavi je potekala tudi razglasitev rezultatov. Najboljši vzorec špeha po oceni komisije so imeli Ljubitelji suhomesnatih izdelkov iz Ribnice, nekaj točk manj pa Prišleki, prav tako iz Ribnice. Tretje mesto je pripadlo Mihi Maloviču iz Dolenjih Lazov. Matej Potočnik iz druščine Prijateljev, ki se ocenjevanja niso udeležili le enkrat, je dejal, da vsako leto sledijo priporočilom komisije. »Treba je upoštevati znanje drugih, predvsem pri razmerju soli, času sušenja, v dimu in na vetru,« je povedal Matej. Kruh Slavke Mrhar z Brega je dobil največ točk ocenjevalne komisije, za Slavko sta se uvrstili Fani Borštnar iz Tržišča pri Mokronogu in Jožefa Škrabec s Škofljice. Da so okusi žirije in ljudstva različni, je pokazalo tudi to ocenjevanje, saj je glas ljudstva presodil, da je najboljši špeh prinesel Miha Malovič, najboljši kruh pa Darinka Češarek iz Rakitnice.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki