fbpx
E-UTRIP
Nina Šenk. FOTO: Ciril Jazbec.
Izpostavljeno Aktualno Ribnica Zanimivosti & Zabava

Nini Šenk letošnja skladateljska nagrada Erste Bank

Nina Šenk je prejemnica skladateljske nagrade Erste Bank Kompositionspreis 2024. Gre za eno od najuglednejših nagrad na področju sodobne glasbe, ki jo podeljujejo od leta 1989. Erste Bank vsako leto podeli nagrado izjemnim skladateljem kot priznanje za njihovo dosedanje delo. Krstna izvedba njenega novega dela bo 21. novembra na Dunaju.

Izvedli ga bodo v okviru največjega avstrijskega festivala sodobne resne glasbe Wien Modern v izvedbi orkestra Klangforum Wien, ki ga sestavlja 24 glasbenikov iz 12 držav.

Leta 1982 rojeno slovensko skladateljico po mnenju žirije odlikuje “visoka stopnja virtuoznosti pri obravnavi forme in glasbene arhitekture”. Predvsem je impresivna njena sposobnost, da “razmišlja o zvoku v prostoru in ga uporablja na neverjetno barvit način za doseganje največjega možnega učinka globine”, je zapisano v sporočilu za javnost Klangforum Wien.

Skladba, ki je povezana z nagrado, bo po mnenju žirije odprla nov prostor navdiha tako za Klangforum Wien kot za skladateljico ter odlično prepletla “skupno raziskovanje meja, ki medsebojno oplaja ustvarjalno moč Klangforuma ter glasbeno razmišljanje in skladateljsko domišljijo Nine Šenk”.

Žirijo so sestavljali skladatelj Gerd Kühr, muzikolog Christian Scheib (ORF, musikprotokoll) in Peter Paul Kainrath (vodja Klangforum Wien).

“Podelitev nagrade (…) je neverjetna čast, ki me globoko gane. To priznanje ni le potrditev mojega dela, ampak tudi potrditev moje osebne umetniške poti v zadnjih 20 letih. Sodelovanje s Klangforum Wien pri ustvarjanju nove skladbe mi omogoča potopitev v globine kompleksnih zvočnih svetov. Izjemna muzikalnost ansambla mi služi kot izjemen navdih,” so v današnjem sporočilu za javnost navedli besede Šenk.

Nina Šenk je po končanem študiju kompozicije in glasbene teorije na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Pavla Mihelčiča nadaljevala podiplomski študij kompozicije na Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu pod mentorstvom Lotharja Voigtländerja in leta 2008 končala mojstrski študij na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu v razredu Matthiasa Pintscherja.

Med njenimi dosedanjimi nagradami sta evropska nagrada za najboljšo kompozicijo na festivalu Young Euro Classic za Koncert za violino in orkester leta 2004 in nagrada Prešernovega sklada leta 2017. Od leta 2019 je docentka za področje kompozicije in izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njene skladbe so bile izvedene na pomembnejših festivalih doma in v tujini ter na koncertih po vsem svetu z različnimi orkestri in ansambli, je navedeno na spletni strani skladateljice.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki