fbpx
E-UTRIP
(Foto: RTV Slo)
Featured Kočevje Narava & zdravje Novice Zdravje

Kdo bo prevzel odgovornost za stranske učinke cepiva proti Covid-19?

V Zdravstvenem domu Kočevje že v tem tednu pričakujejo pošiljko cepiv proti Covid-19. Zdravstveni delavci pošiljko že nestrpno pričakujejo ter ob tem spodbujajo vse ljudi, da se prijavijo na cepljenje, kar lahko vsakdo stori pri izbranem osebnem zdravniku.

Ob tovrstni poziv in spodbudo k cepljenju pa se je obregnil eden izmed lokalnih prebivalcev, ki se sprašuje o smiselnosti in ustreznosti cepiva. Direktorico Polono Vidič Hudobivnik je v zapisu na družabnem omrežju Facebook pozval, naj mu odgovori na njegove dvome in dvome številnih drugih. Sprašuje se namreč, ali vsi, ki spodbujajo k cepljenju, lahko garantirajo, da cepivo ne bo pustilo posledic na organizmu človeka? In ali je ZD Kočevje v tem primeru pripravljen prevzeti odgovornost nase, glede na to, da k temu dejanju spodbujajo tudi sami? Takšna in podobna vprašanja so v zadnjem času vedno bolj pogosta, saj je dejstvo, da je samo cepivo še popolna neznanka in neznano povzroča le še več nezaupanja.

Hudobivnikova na nekoliko provokativno vprašanje odgovarja, da še nikoli v zgodovini človeštva ni bilo toliko denarja, časa in znanstvenikov vpetih v razvoj cepiva. »Države (ne farmacija!) so vložile ta denar, ker si želijo, da se širjenje bolezni ustavi,« pravi ter dodaja, da ima cepljenje lahko stranske učinke, kot vsako drugo cepljenje ali medicinski poseg in postopek. Vse pa nas bega to, da je od začetka razvoja cepiva do danes minilo malo časa in da ne vemo še vsega.

»Poznamo pa kratkoročne učinke cepljenja in kratkoročne ter srednjeročne učinke bolezni COVID-19 in če tehtamo med to dvojico, dvomov ni več. Po cepljenju zaenkrat niso zaznali večjega števila stranskih učinkov, kot to poznamo pri drugih cepljenjih,« pojasnuje.

Kakšni so kratkoročni učinki Covida-19?

Znano je, da Covid-19 lahko močno poškoduje dihala, srčno mišico, okvari živčevje in možgane, povzroča povečano nevarnost krvnih strdkov… in ima številne zaplete, ki se lahko končajo s smrtjo. »Tudi v naših ambulantah opažamo, da imajo številni ljudje posledice dlje časa, več tednov ali celo več. Tako fizične kot psihične. In na Kočevskem smo zabeležili tudi nekaj deset umrlih za COVID-19,« pravi direktorica ZD Kočevje. Ob tem vedenju se ji cepljenje zdi edino smiselno in priporočljivo.

»Odloči pa se seveda vsak sam in tako prevzame odgovornost za svojo odločitev. Pred odločitvijo se je zelo modro dobro informirati pri zanesljivih, preverjenih, strokovnih virih. V branje priporočam recimo prof. Ihana in njegove članke. Sama osebno komaj čakam svoj odmerek in začetek konca težkih mesecev, ki jih vsi skupaj preživljamo,« še zaključi.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki