Minilo je 22 let od takrat, ko so člani Društva ljubiteljev kmečkih salam pri koči Planinskega društva Ribnica pripravili prvo ocenjevanje teh dobrot. Gastronomski dogodek je tudi tokrat privabil veliko obiskovalcev, ki so sobotni dan preživeli na najvišji točki Male gore nad Ribnico.
Vseh salam prinesenih na ocenjevanje je bilo 15. Komisija, ki jo je vodil predsednik Nik Starc, sestavljali pa so jo še Janez Belaj, Franci Adamič, Rok Šilc, Alojz Lovšin in Grega Mihelič, je ocenjevala izgled, prerez, strukturo, okus, sestavo, aromo. »Res je, da nobena salama ni prejela zlatega odličja, za kar je bilo treba zbrati 20 točk, a je kakovost izdelkov vsako leto boljša,« je v imenu komisije ocenjevanje povzel Leon Lovšin Levč, ki je bil eden izmed treh pobudnikov in začetnikov tega ocenjevanja.
Svinjsko in goveje meso
Najbolje se domače salame izdelujejo oktobra. Do ocenjevanja, ob koncu marca, pa dozorevajo (se sušijo), kar je najbolj zahteven del postopka pri izdelavi, smo slišali za omizjem ocenjevalne komisije. Svinjsko meso, ki je osnova in goveje meso, morata biti obrana vseh mren, poleg začimb pa žlahtnost salami dajejo tudi maščobe. »Slabi zimski pogoji za zorenje so krivi za število izdelkov, vendar so bili prineseni izdelki na visoki kakovostni ravni,« je še povedal Levč. Priznanje za tretje mesto s 17,87 točkami je prejela salama Matevža Žužka iz Ribnice, Janez Žužek iz Velikih Poljan pa je za svojo salamo prejel natanko 18 točk.
Priznanje za naj salamo ribniške doline je šlo že četrtič v roke zmagovalcu Toniju Zupancu (18,78 točk) iz Izlak. Zupanc je sicer znan pridelovalec suho mesnih izdelkov iz Zasavja. Za izvedbo dogodka gre zahvala ribniškemu planinskemu društvu, Pekarni Žulj, Petri in Boštjanu Lovšin in družbi Jaka.
(mgć)