fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje Zanimivosti & Zabava

Center za krepitev zdravja Kočevje svetuje, kako se držati novoletnih zaobljub?

Vsako leto si z željo po spremembi postavljamo novoletne zaobljube, ki so najpogosteje povezane z izgubo telesne teže, željo po povečanju telesne aktivnosti, prenehanjem kajenja in varčevanjem denarja. Več kot polovica vseh zaobljub je povezanih s krepitvijo zdravja. Žal motivacija za spremembo pri mnogih uplahne že preden praznični okraski pospravijo v omaro. Večji del zaobljub zdrži manj kot teden dni.

A POZOR, NIKAR NE OBUPAJTE!

Eden od ključnih pozitivnih napovednikov uspešnosti spoštovanja zaobljub je vztrajnost. Raziskovalci so ugotovili, da se je 71 % tistih, ki so se zaobljub sicer zelo dobro držali, v prvem mesecu pregrešilo oz. se jih ni povsem držalo. Kljub spodrsljajem so bili vztrajni in so ohranjali pozitivno smer. Četudi se torej med letom kdaj pregrešimo, je dobro vedeti, da lahko zopet najdemo motivacijo in z zastavljenim načrtom nadaljujemo.

Ko enkrat vpeljemo zdrave rutine v naš vsakdan, te začnejo delovati pod nivojem naše zavesti in zato z razmišljanjem o njih ne izgubljamo več veliko energije. Koristi gibanja postanejo naša pozitivna povratna zanka; zaradi telesne dejavnosti se počutimo bolje v svoji koži, neposredno krepimo duševno zdravje, dobro počutje in delovanje možganov. Zaobljube oz. odločitve o spremembi načina življenja pa niso omejene le na novoletni čas. Nov list lahko obrnemo kadarkoli v letu, denimo … danes! Postavimo si lahko ponovoletno zaobljubo, ki je lahko enaka novoletni ali pa je povsem nova.

Spremembe so lahko stresne, in mnogi postavljeni cilji niso preprosto dosegljivi. Nekateri za to potrebujejo večjo prelomnico v življenju, npr. hudo poslabšanje zdravja, poroko, nosečnost. Po drugi strani pa morda potrebujemo le pravo podporo okolice, malo vodenja, nove informacije in pomoč pri iskanju motivacije.

V Centru za krepitev zdravja Kočevje ponujamo ravno to. Medicinska sestra, fizioterapevtka, dietetik, kineziolog in psiholog skupaj izvajamo aktivnosti, ki pomagajo pri spremembi načina življenja. Vključite se lahko v delavnice in predavanja, kot so “Gibam se”, “Zdravo hujšanje”, “Svetovanje za opuščanje kajenja”, “Zdravo jem”, “Spoprijemanje s stresom”, “Zdravo živim” idr.

Več informacij o nas najdete na spletni strani CKZ Kočevje ali pa nas kontaktirate na telefonsko številko 01/ 893 90 56 ali po elektronski pošti ckz@zdkocevje.si. Vljudno vabljeni!

Smo tisto, kar delamo večkrat. Odličnost torej ni dejanje, ampak je navada.

(Aristotel)

Anja Škufca, dipl. m. s. CKZ Kočevje

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki