fbpx
E-UTRIP
Muzealke , z leve, Mirjana Margetić, Polona Grm Rigler in Marina Gradišnik, vmes motiv krošnjarja, ki je tudi na tej razstavi izstopajoči . V družbi tudi župan Samo Pogorelc .
Aktualno Novice Ribnica

Ribničani so “zdomali” tudi po Istri

Začetek sodelovanja Muzeja Ribnica in Etnografskega muzeja Istre v Pazinu sega pet let nazaj, bolj vsebinsko pa od lani, ko je bila septembra v Pazinu, marca letos pa v Poreču, na ogled postavljena skupna razstava z naslovom “Na poti- o potujočih trgovcih po Istri”. Ob koncu minulega tedna pa je bila prvič na ogled v Sloveniji, v Ribnici, od koder so se stoletja številni zdomarji -najbolj znani so sicer bili v zahodnih cesarskih deželah- odpravljali v Istro prodajat izdelke iz lesa in gline. Njihove zgodbe so predstavljene na razstavi.

Sita in rešeta za dobrega kmeta

Istirjani so malo vedeli od koder k njim po neformalnih poteh prihajajo vsi ti trgovci. Raziskovalci so po sledeh številnih dokumentov in arhivskega gradiva, predvsem so bila dragocena pričevanja starejših ljudi ugotovili, da so k njim iz ribniške doline prihajali sitarji, lončarji in krošnjarji (od daleč so vpili: sita in rešeta za dobrega kmeta) ter Šavrinke iz slovenske Istre. Eden izmed njih, doma je bil z Velikih Poljan, je imel v Pazinu svojo trgovino. To kaže, da so bile vezi med Ribnico in Istro zelo intenzivne vse do sedem stih letih prejšnjega stoletja, ko se je tovrsten način prodaje ali menjave blaga ustavil.

Ko pa so se povezali z Muzejem Ribnica, ki jim je na vpogled dal še nekaj fotografski dokumentov, sta se kustosinja Mirjana Margetić in Nikolina Rusac, muzejska svetovalka Etnografskega muzeja Istre v Pazinu, lotili priprave razstave.

Prepoznali so jih drugi

»Pred petimi leti smo se s kolegi iz Pazina srečali pri snovanju nekega meddržavnega projekta, daljna trgovska preteklost iznajdljivih Ribničanov in gostoljubnih Istrijanov pa nas je še bolj povezala. Kot posebno pri tej razstavi štejem, da nas je tokrat, pravzaprav prvič, nekdo drug pogledal v luči ostalih potujočih trgovcev, » je vtise strnila mag. Marina Gradišnik iz Muzeja Ribnica. Ribniški sejem suhe robe in lončarstva ter podobne prireditve v Istri, to je želja obeh muzealk, pa naj bi v nekih normalnih časih vzpostavile nov, sodoben, most trgovskih poti.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki