E-UTRIP
Društva Featured Hrana Kočevje Kultura Novice Zanimivosti In zabava

Doživeli Kočevsko ob golažu in čiliju

V sklopu projekta Doživite Kočevsko 2019, ki ga je kočevsko Turistično društvo pripravilo že petič, se je v središču mesta prepletala sejemska in gastronomska ponudba na več kot 30-ih stojnicah. Po medenem petku, ki je postregel z vrsto pridelkov iz medu, značilnih za Kočevsko, je bila začimba v ponudbi raznolikih prireditev tudi Dan kultur, v soboto, s folklornimi in pevskimi nastopi ter tradicionalno tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža. V 12-ih kotličkih na plin (toliko je namreč bilo ekip), je tri ali štiri ure brbotala ta jed, ki jo je po okusu žirije najbolje skuhala ekipa Muki team (Jožica in Boris Zadravec, Marina Špolar in Dušan Mikulič), drugo mesto so osvojili Veseli vampki, tretje pa Vraneš iz Črne Gore.

Kumina, rožmarin, peteršilj, čebula, brinove jagode, lovorov list, sol, poper in krompir so ob mesu užitno dišali v kotličku trojice Sašo Koprivec, Aleš Kovačič in Nino Sandič. »Prvič nastopamo skupaj, sicer vsak zase kuhamo že dolgo. Zelenjava in začimbe so darovi našega okolja. Jedi namenoma nismo hoteli dodati okusa »agresivnosti«, zato je verjetno malce drugačna. A kot vidite, je kmalu, ko smo ugasnili ogenj, pošla,« je dejala trojica, ki je tokrat kuhala v ekipi Blue note, s čimer so dali podporo novopečeni podjetnici, lastnici kočevske okrepčevalnice.

Nagrado za najlepšo stojnico je prejelo Srbsko kulturno društvo Kočevje. »Ne le jed, ki smo jo pripravili po našem receptu, tudi videz stojnice, olepšane z etnološkimi motivi in, kot mi pravimo, obvezno »logistiko« (hrano in pijačo), je prepričal ocenjevalce,« se je smejalo Miru Marinu, članu tega društva.

Članice Turističnega društva so tudi letos spekle velikanski jabolčni zavitek. Zanj so uporabile deset kilogramov moke za vlečeno testo in okoli 30 kilogramov starih sort jabolk. Ko so ga zrezale, ga je bilo za 120 porcij. »Trideset metrov je bil dolg naš slastni izdelek, ki je omamno dišal, saj smo ga v pečico dale zgodaj zjutraj. »Ja, tudi to pripomore k okusu,« mi je svoj čas svetovala babica,« je razlagala Bojana Klepac.

Prvič letos sta za najbolj pogumne Zadruga Zakladi Kočevske in Turistično društvo Kočevje pripravila malce nenavadno tekmovanje z imenom »Kdo je najbolj čil(i)«. Da ne bo pomote, ni šlo za vizualno razkazovanje posameznikov, ki bi jih drugi občudovali, no, pravzaprav pa je bila res občudovanja vredna peterica pogumnih mož in (še sploh) ženska, ki so se, ob množici firbcev, usedli za mizo, na katero so organizatorji položili (tudi na Kočevskem dozorele) po okusu zelo ostre začimbe oziroma zelenjavo, čilije. Zadana naloga se je glasila: »V treh minutah je treba pojesti po en čili, brez dodatkov vode ali hrane. Nato sledi pet minutni premor. In tako dvanajstkrat.« Torej zmagovalec jih mora v približno eni uri, ki je bila jedcem na razpolago, v želodec »spraviti« 12. Pikantno nalogo sta z odliko opravila Vid Kovač in Rok Henigman. »Občutki? Uf, dajte nekaj za popit,« sta si zaželela. »Kakšno žganje bi najprej razkrojilo pekoče zaloge,« je bil eden od predlogov.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki