fbpx
E-UTRIP
VIR: GOV.SI.
Aktualno Brez kategorije Gospodarstvo & Politika Izpostavljeno

Do leta 2025 bo izpeljan pomemben projekt za Kočevje

Japonska korporacija Yaskawa je ob obstoječi tovarni robotov v Kočevju položila temeljni kamen za gradnjo dveh novih objektov za montažo in distribucijo robotov. Z naložbo, vredno 32 milijonov evrov, podjetje krepi in širi svojo dejavnost v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki, je ob tem povedal direktor Yaskawa Europe Robotics Hubert Kosler.

V okviru predstavljenega projekta namerava Yaskawa v Kočevju do leta 2025 zgraditi Evropski robotski distribucijski center in novo sodobno stavbo za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov.

Distribucijski center po besedah Koslerja potrebujejo, ker so do zdaj robote in krmilnike, ki jih izdelujejo, vozili v skladišči v Nemčiji in na Švedskem, od koder so jih nato distribuirali naprej, po novem pa bodo robote in krmilnike, vključno s tistimi, ki v Evropo pridejo iz Japonske, sami dobavljali končnim kupcem v Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki.

Z novo stavbo za inženiring in proizvodnjo robotskih sistemov pa bodo po besedah Koslerja razširiti program, ki ga trenutno izvajajo v Ribnici, kjer razvijajo robote za različne tehnološke procese in tehnologije.

VIR: GOV.SI

Yaskawa v Sloveniji po besedah Koslerja trenutno zaposluje okoli 270 ljudi, po izpeljani naložbi naj bi jih okoli 300.

Položitve temeljnega kamna so se med drugim udeležili premier Robert Golob, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter veleposlanica Japonske v Sloveniji Akiko Yoshida.

VIR: GOV.SI

Golob je ob tem povedal, da je Japonska daleč stran od Slovenije, kljub temu pa je najpomembnejši slovenski azijski partner, pri čemer sodelovanje med njo in Slovenijo v zadnjih letih konstantno narašča. Izrazil je upanje, da bo tega sodelovanja v prihodnje še več.

Minister Han je izrazil zadovoljstvo, da investitorji Slovenijo prepoznavajo kot državo, v katero se splača vlagati. Slednjemu je po njegovi oceni tako, ker ima naša država delovno silo, ki je pripravljena delati in ima veliko znanja. Vesel je, da je Yaskawa pripravljena vlagati v Kočevju, “na državi pa je, da te naložbe spremljamo”, je dejal.

“Dogodek presega občino Kočevja in je pomemben za celotno državo. S temi naložbami se bo Yaskawa usidrala v ta del Evrope in prepričan sem, da bo skozi nove zmogljivosti povečala proizvodnjo do te mere, da bodo vsi roboti, ki jih bodo naročali kupci v Evropi, naročali prav v Kočevju,” pa je dejal kočevski župan Vladimir Prebilič.

Korporacija Yaskawa je z letno prodajo 3,53 milijarde evrov eden vodilnih svetovnih dobaviteljev tehnoloških rešitev na področju robotike, pogonov in krmiljenja.

STA.

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki