fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Kronika Narava & zdravje Novice Ribnica Zdravje

Lansko leto spravilo lesa vzelo štiri življenja

Žal so nesreče – kljub upoštevanju vseh navodil, kako ravnati pri sicer nič kaj lahkemu delu v gozdu – neizogibne. Tudi na Kočevskem, kjer so lani ugasnila tri življenja.

Maja je nad Novimi Lazi pri Kočevski Reki med podiranjem dreves veja bukve tako močno treščila izkušenega upokojenega 65-letnega sekača, da je slednji kljub hitri pomoči, ki mu jo je nudil drugi delavec, pa tudi reševalci in gasilci, umrl na kraju nesreče. Poldrugi mesec po trem je hude poškodbe globoko v gozdu, približno pet kilometrov stran od Novih Sel, utrpel 16-letnik. V začetku avgusta je 68-letni upokojenec iz Kočevja, prav tako sekač, pomagal znancu pri pripravi drv v Rajndolu. Eno od polen, ko je cirkularna žaga pela na polno, je odneslo v levo stran njegovih prs, udarec je bil tako močen, da se je zgrudil na tla. Pristojne službe so zgolj potrdile smrt.

Ob koncu decembra lani se je pri naselju Knežja Lipa pri delu v gozdu na delavca, 64-letnega upokojenega sekača, podrlo drevo. Pred prihodom reševalcev NMP Kočevje je ponesrečenca izpod drevesa rešil sodelavec, a je upokojeni gozdar-sekač umrl na kraju dogodka.

Nesreče s smrtnimi izidi so se zgodile v popoldanskih urah, ko so bili delavci verjetno že utrujeni, takrat je zagotovo popustila tudi njihova zbranost, izkušnje sekačev, ki so celo delovno dobo pustili pri podiranju hlod, pač pri tem veliko ne pomagajo. Zaradi tega je treba delo v gozdu vzeti skrajno resno in temu, zlasti kadar gre za starejše osebe, nameniti zgolj nekaj ur. Seveda ob obvezni uporabi zaščitne opreme. In še en nasvet. Z motorno žago se med debla nikoli ne odpravljajte sami.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki