fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Kočevje Kronika

Kočevska policija predstavila statistiko: Kakšno je stanje?

Policijska postaja Kočevje je na 14. redni seji Občinskega sveta Občine Kočevje predstavila delo policije v letu 2023. Komandir PP Kočevje Mario Abram je na seji predstavil štiri področja dela: preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kriminalitete, pregled kršitev cestnoprometnih predpisov, pregled kršitev na področju javnega reda in miru ter pregled kršitev na področju tujske problematike.

Na območju občine Kočevje je Policijska postaja Kočevje v letu 2023 podala 661 kazenskih ovadb (638), preiskala pa je 296 kaznivih dejanj, kar predstavlja 44,8 %. Abram je pri tem dodal, da odstotek preiskanih primerov ni končen.

Na seji je komandir PP Kočevje izpostavil večjo disciplino v prometu in posledično manj prometnih nesreč. Lani so policisti obravnavali za 20,6  % manj kršitev prometne zakonodaje kot v letu 2022.

V letu 2023 so zaradi kršitev na področju javnega reda in miru posredovali 515-krat.

Komandir je na seji predstavil tudi pregled kršitev na področju tujske problematike, kjer je policija v lanskem letu beležila rahel prirast ilegalnih prehodov državne meje. Abram je poudaril, da gre predvsem za kršitve na območju občin Kostel in Osilnica. V letu 2022 je PP Kočevje obravnavala 75 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, medtem ko je bilo v letu 2023 ilegalnih prehodov 111. Povečano število je zaznati predvsem zaradi ukinitve mejnih prehodov.

Vprašanja svetnikov

Besedo so nato dobili svetniki. Vesna Lisac (SD) je izpostavila vprašanje glede kapacitet policistov. Komandir je priznal, da nerad govori o kadrovski sliki, ker je kader širok problem. Z veliko truda in prizadevanja naj bi se stanje za odtenek izboljšalo. Župan je pripomnil, da je sam nagovoril pristojnega ministra, naj kapacitet policistov na našem območju ne zmanjšuje. Končna odločitev glede števila policistov na območju PP Kočevje pa je v rokah ministrstva.

Lisac je naslovila tudi vprašanje glede stanja v t. i. Kočevski rezidenci. Komandir meni, da gre za večinstitucionalni problem in največjo težavo vidi v upravljanju.

Besedo je imela tudi Paulica Hiti (SLOGA), ki je izpostavila varnost v prometu, predvsem objestne voznike, ki kočevske ulice dojemajo kot dirkališče. Z radarjema na Reški in Roški cesti naj bi se stanje malce umirilo, a so vozniki prostor za prehitro vožnjo našli že drugje. Komandirja je vprašala, ali se takšna dejanja nadzirajo in primerno kaznujejo. Komandir odgovarja, da so kršitelji kaznovani v okviru zakonodaje. Dodal je, da je tovrstne in ostale kršitve potrebno prijaviti.

Gregor Košir (Moja Kočevska) je pohvalil odzivnost policije in izpostavil kadrovsko stisko ter trenutnim razmeram neprilagojeno zakonodajo. Dodal je, da se v okviru pristojnosti vključuje tudi mestno redarstvo.

Vprašanje je komandirju postavil tudi Janko Veber (SLOGA). Povedal je, da se v boju za preživetje ljudje poslužujejo preprodaje droge, organov in prostitucije. Zanimalo ga je, ali policija to opaža, in za kolikšno količino droge gre v primerih, ki so zajeti v statistiki. Abram odgovarja, da je v zajetih primerih šlo za večjo količino, namenjeno preprodaji. Glede prostitucije je prosil za vprašanje v pisni obliki, ker ni razpolagal z vsemi podatki. Veber je nadaljeval z vprašanjem o uspešnosti videonadzora. Komandir je zaključil, da je videonadzor učinkovito orodje, s katerim lahko marsikaj raziščejo.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki