fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Ribnica

Bogata in dolga zgodovina PGD Grčarice

Zgodovina gasilstva v Grčaricah sega globoko v zgodovino. Gasilstvo v Grčaricah danes ni le dejavnost za preprečevanje in gašenje požarov ter reševanje v primeru naravnih nesreč, ampak predstavlja tudi socialno oporo, solidarnost in pomoč ob vsakršnih nesrečah. Društvo danes aktivno sodeluje v številnih dejavnostih, vključno z izobraževanjem, tekmovanji, intervencijami in družabnimi dogodki, ter načrtuje slavnostno obeležitev 120-letnice s parado in razstavo.

Začetki gasilstva v Grčaricah segajo veliko dlje v zgodovino, kot 120 let. Iz leta 1904 izhaja prvi uradni veljaven dokument, ki potrjuje obstoj društva. A vaščani so bili dejavni že od leta 1882, ko jih je velik požar prepričal, da morajo določiti poveljnika gasilcev, ustanoviti gasilsko brigado in kupiti ročno brizgalno, ki bo nameščena na ploščadi vozička s konjsko vprego. V tem času so zgradili tudi velik zbiralnik za zbiranje in shranjevanje vode za brizgalno. Brigado, v kateri so bili vsi sposobni moški iz vasi, je uril Karl Schaffer, prvi poveljnik gasilcev v Grčaricah. Kljub temu ni uradnega veljavnega dokumenta o teh začetkih, čeprav obstaja veliko drugih zapisov o takratni gasilski službi. V društvu se še vedno trudimo pridobiti veljavne dokumente iz Arhiva Republike Slovenije.

Fotografija iz leta 1925, Jaklitscheva gostilna, Grčarice. Na sredini Ignacij Merhar iz Prigorice, na njegovi desni pa je poveljnik GD Grčarice Karel Schaffer. Gre za kočevarsko-slovensko društvo.

Gasilstvo je mnogo več kot preprečevanje in gašenje požarov ter reševanje v primeru ostalih naravnih nesreč.

V gasilstvu so ljudje našli socialno oporo, solidarnost in nesebično pomoč ob vsakršni nesreči. Skozi gasilska društva njihovi člani izkazujejo predanost slovenskemu narodu, spoštovanje tradicije ter obstoj in ohranjanje humanosti. Danes so v številnih krajih prav gasilska društva tista, ki združujejo in povezujejo občane tudi pri ostalih aktivnostih in dejavnostih, kot so kulturno, športno in družabno udejstvovanje. Gasilska organizacija se je z leti razvila v sodobno, humanitarno in nestrankarsko medgeneracijsko povezovalno organizacijo.

V našem društvu ni nič drugače. Izobražujemo mladino in ostale člane društva, sodelujemo na tekmovanjih kot tekmovalci ali sodniki. Ženska ekipa članic je lani v Postojni na reliju gasilskih terenskih vozil dosegla 3. mesto s 37-letno Lado NIVO, med 40-imi ekipami pa je prejela nagrado za najbolj požrtvovalno ekipo.

Reli Postojna.

Mladinci so se lani uvrstili na državno tekmovanje, naši članici sta nesebično krotili požar na Krasu, sodelovali smo pri 3 intervencijah ob nedavnih poplavah in redno sodelujemo v čistilnih akcijah. 13 let zapored organiziramo prihod dedka Mraza, ki poleg najmlajših obdaruje tudi najstarejše, druženje ob 8. marcu, izobraževanje o uporabi defibrilatorja, noč čarovnic, silvestrski pohod in izdelavo čestitk.

V lanskem letu smo izpustili slednje zaradi neljubega dogodka, ko smo izgubili dragega in spoštovanega kolega.

Naše udejstvovanje lahko spremljate na Facebook profilu PGD Grčarice.

Odlično sodelujemo s sosednjimi društvi, društvi iz GZ Ribnica in širše. Čeprav je naša operativna zasedba v večini nežnejšega spola, v upravnem odboru pa je veliko žensk, na čelu s poveljnico Ksenijo Rovan, ne gre brez »možakarjev«. Dejan Žagar je predsednik društva, podpredsednik pa je Ivo Oštrovski. Namestnik poveljnika je Danilo Rus ml. Za tajniška in blagajniška dela pa skrbita Irma Grbec in Jana Šega.

Prioriteta je manjše gasilsko vozilo za gozdne požare

PGD Grčarice je najjužnejše društvo v občini Ribnica, ki operativno pokriva vasi Grčarice, Grčarske Ravne ter nekdanjo vas Jelendol. S 177 prebivalci predstavlja 1,9 % prebivalstva v občini in pokriva 1.465 ha oz. 10,7 % celotne površine občine. Pomembno je omeniti, da je od skupnega območja kar 1.315 ha gozda (13 % vsega gozda v občini). Zaradi velikega območja, ki ga pokriva PGD Grčarice, je ena od prioritet namesto moštvenega kombija GVM-1, ki ga trenutno imamo v voznem parku, manjše gasilsko vozilo za gozdne požare GVGP-1, saj smo precej oddaljeni od sosednjih društev. V primeru nesreče bodo domači gasilci prvi na prizorišču, vendar hitrost brez opreme žal ne pomeni veliko.

Ravno z namenom nakupa opreme, sanacije in gradnje doma organiziramo vrtne veselice s srečelovom. Ta vir prihodkov je za naše društvo poleg sponzorjev in donatorjev glavni, od koder financiramo nabavo potrebne opreme. Veselica leta 2022 je bila nujno potrebna, saj je bila blagajna po koronskih časih precej osiromašena. Takrat nam je Peter Oberstar, s.p. – Seljan, doniral kamion drv kot glavni dobitek, za kar smo mu iz srca hvaležni.

Zbiranje dobitkov je še vedno v polnem teku

Ker pa letos obeležujemo visoko obletnico, bomo v ta namen 1. 6. 24 pripravili slavnostno parado z bogatim kulturnim programom, vrtno veselico s srečelovom, za katerega že od konca januarja zbiramo dobitke.

 

To je precej nehvaležno delo, saj je potrebno potrkati na mnoga vrata, poslati veliko e-pošte in narediti tudi veliko kilometrov. Pri nas radi pravimo, da smo gasilci in gasilke ter smo skromni, ko gre za nas, in dajemo celega sebe, ko gre za druge. Zato smo pravzaprav tu. Zbiranje dobitkov je še vedno v polnem teku, glavnih nagrad še nimamo, a se veselimo vsake malenkosti, tako v obliki dobitka za srečelov kot tudi vsakega evra. Zato se zahvaljujemo prav vsem, ki so nam in nam še bodo kakorkoli pomagali. Seveda imamo vsa društva v občini sklenjeno pogodbo z Občino Ribnica, ki nam delno financira redno dejavnost ter požarno takso, za kar smo prav tako hvaležni.

Pika na “i” naše 120-letnice bo zares atraktivna razstava v gasilnem domu o zgodovini gasilstva v Grčaricah, ki jo že nekaj časa pripravlja izkušeni upokojeni kustos Vojaškega muzeja Slovenske vojske, kolega Albin Mikulič. Zato vas prisrčno vabimo, da nas obiščete v soboto, 1. 6. 24, in s tem pokažete dodatno podporo.

NA POMOČ!

PGD Grčarice

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki