fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Novice

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

Tradicionalno, že 26 let, na Dan upora proti okupatorju, dnevu, ki je namenjen spominu, praznovanju in počitku, se na Brinovem gričku pri Novi Štifti zbirajo motoristi iz vse Slovenije. V razkošju prebujajoče narave je 1200 lastnikov jeklenih konjičkov (dvokolesnikov, trikolesnikov in štirikolesnikov) in še najmanj toliko drugih duš iz vseh slovenskih pokrajin ter tudi iz Avstrije in Madžarske prišlo po božji blagoslov, ki ga že od začetka podeljuje karizmatični pater Niko Žvokelj. »Hvala vam, da ste prišli, a ne pozabite: čelado na glavo, pamet v glavo. Z zgledom zahtevajmo enako pozornost tudi od drugih,« je svetoval, ko je s kropilčkom v roki z ministrantom Martinom Ropotarjem iz Kranja ter s svojimi sobrati motoristi -duhovnikoma iz Trbovelj in Rogaške ter policijskim vikarjem Jono Vene – žegnal lesketajoče motorje.

 Pater Niko je duhovni vodja, tudi sam motorist

»Je začetnik blagoslovov po Sloveniji (danes jih imamo 25), in lahko bi rekel, poleg božje, tudi posebne poduhovljene ljudske govorice, ki ljudi pritegne. Srečen sem, ko vidim toliko sproščenih in zadovoljnih sopotnikov in sopotnic na motorjih, ki nam je cilj druženje (letos se nas bo 90 odpravilo v Prago), utrjevanje prijateljskih vezi in tudi izobraževanje. Povedati moram, da smo imeli v zadnjem času izobraževanja v Cerknici, v Stični in na Vrhniki,« je bil vsem hvaležen Pave Hočevar, novi (in prvi) predsednik društva Motoristi za motoriste (MzM), ki je bilo ustanovljeno leta 2005. Druščina, ki je stalno v rasti, trenutno šteje 350 mož in žena iz Slovenije in sosednjih držav. Skupnost je predvsem sočutna do posameznikov ali družin ponesrečenih motoristov, za katere so od leta 2005 do zdaj zbrali več kot 160.000 evrov pomoči.

Ribniški policisti so vedno zraven

Vsako leto so del obreda pod tristoletnimi lipami mogočnega samostana tudi pripadniki Policijske postaje Ribnica, ki so, kot je dejal pomočnik komandirja Marjan Cimprič, del skupine tudi pri drugih projektih v povezavi z varnostjo na cestah. »Zdi se mi, da doslej še nisem manjkal na nobenem srečanju pri Novi Štifti, ki je čudovit dogodek in praznik motoristov, podoben tistemu pri nas v Mirni Peči, ko si stisnemo roke in si zaželimo srečno pot,« je, tik preden je v smeri Dolenjske pognal svojega konjička, povedal Stane Hribar, organizator Mirnopeškega blagoslova.

Nedaleč od tod je v deželo suhe robe s štirikolesniki pripeljala šesterica sicer 26-članske Krašne bande iz okolice Žužemberka. »Ja, lahko bi rekli, da redno romamo v ta kraj, ki ima neko čudno moč. Poglejte okoli, sama pozitivna energija,« je dejal Toni.

Tudi zaradi prijatelja in rojaka patra Nika, ki je bil svojčas duhovni vodja pri Novi Štifti, se obreda skoraj redno udeležujeta modra in uglajena gospoda, Marjan Urbiha in Stane Bizjak iz Kranja. Za njima je na stotine tisoč prevoženih kilometrov varnih poti. »Z Nikom si deliva čas tudi izven tega dogodka. Je mož, čigar beseda ima težo in blagodejno poboža dušo tudi z besedami pred začetkom motoristične sezone:  Pamet v glavo,« sta dejala Marjan in Stane.

Kališki in njegove zgodbe 

Nedaleč od njih, z ovito roko in podplutbo, a kot vedno zgovoren, je skoraj neverjetne zgodbe nizal tudi vaški muzikant in Opalkovega pri Velikih Laščah, z vzdevkom Kališki. »Prejšnji torek sem z motorjem trčil v električni drog. Me kar stiska, ko se postavim poleg svojih prijateljev. Drugače sem »Heroj Republike Slovenije« zato, ker nisem kaznovana oseba. Podelili so mi tudi ambasadorsko priznanje. To pomeni, da ne rabim imeti registriranega vozila. Če kaj naredim, se zmenim s policijo,« je Kališki, ki je tudi inovator in celo voznik plovil – kdor je verjel njegovi izpovedi, je verjel – zabaval druščino, ki se je v popoldanskih urah razšla z Nikovim vabilom ob letu osorej.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki