fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Kočevje Narava & zdravje

Vzpostavitev Satelitskega urgentnega centra v Kočevju: Kaj sprememba pomeni za paciente?

Zdravstveni dom Kočevje sta včeraj obiskala predstavnika Ministrstva za zdravje, državni sekretar Denis Kordež in Darko Čander. S sprejetjem Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024, je bila za ZD Kočevje namreč priznana sprememba organizacijske oblike nujne medicinske pomoči. Tako je s 1. aprilom 2024 v okviru ZD Kočevje pričel delovati Satelitski urgentni center (SUC), vzpostavilo pa se je tudi delovanje VUZ – vozila urgentnega zdravnika.

Kočevski zdravstveni dom je tako edini zdravstveni dom v Sloveniji, ki izpolnjuje vse pogoje za vzpostavitev takšne organizacije. Zagotovljene so vse prostorske, kadrovske kapacitete ter oprema.

Kaj ta sprememba konkretno pomeni za paciente? »To pomeni, da bo večina bolnikov obravnavanih pri nas in tudi zaključenih. Ne bo potrebe, da se jih pošilja v Ljubljano ali Novo mesto,« je povedal direktor Emir Kuduzović. Dodal je, da je že vzpostavitev VUZ-a zahtevala spremenjeno kadrovsko sliko. Nova organizacija je zahtevala zaposlitev petih diplomiranih medicinskih sester, v tem času so tako zaposlili tri dodatne diplomirane sestre. Z junijem bodo imeli skoraj v celoti pokrit urnik z lastnimi zaposlenimi zdravniki. Z junijem se jim pridruži še 1,4 zdravnika.

Sekretar Denis Kordež je kočevski satelitski urgentni center izpostavil kot vzorčni primer dobre prakse. Dodal je, da ministrstvo ureja financiranje, vzpostavitev in delovanje urgentnih centrov. Sledijo korekcije dodatnih programov, dokončno pa je potrebno urediti še financiranje triaže, ki mora delovati 24 ur na dan. »So odlični pri kadrovanju, zaposlili so zdravnike, dodatno pa zaposlujejo medicinske sestre, zdravstvenike, ki bodo delali v vozilu urgentnega zdravnika,« je vodstvo pohvalil državni sekretar.

Organizacijske spremembe pa niso pomembne samo za Kočevje, ampak za celotno regijo, tudi za Osilnico in Kostel, je poudaril župan dr. Vladimir Prebilič. »Kako bo z Ribnico, bomo še videli. Zdi se mi, da je ta način delovanja nujne medicinske pomoči zelo dober iz dveh razlogov. Končno smo razdelili delovišča. Imamo zdravnika samo za urgenco in ta ne teka do svojih pacientov, ki čakajo pred njegovo ordinacijo. In drugič, vrnil se je profesionalizem, imamo ustrezen kader in vso pripadajočo opremo.« Na ta način se razbremeni sekundarna in terciarna raven, kar je priznal tudi sekretar, hkrati pa smo lahko bolj varni, dodaja župan.

»Helikopterska nujna medicinska pomoč je za Kočevje ključna«

Vsa prizadevanja so sedaj usmerjena v heliport. Kar se sredstev tiče, pogovori o projektu lahko stečejo že letos, pravi sekretar Kordež. »Lokacija je določena, dokumenti pripravljeni in čakajo samo zeleno luč ministrstva in začnemo z investicijo. Če bodo letos našli denar, bomo proračun rebalansirali. Iz naše strani omejitev ni, gre samo za finančni vidik, ki ga moramo zagotoviti. Tega denarja mi preprosto nimamo. Govorimo pa o približno milijon plus evrih,« o projektu heliporta pove Prebilič. Doda, da je ministrstvo prepoznalo samoiniciativnost Kočevja in se v tem kontekstu želi nekoliko oddolžiti, na področju heliporta in simulacijskega centra.

Vodja SUC za ZN Primož Velikonja ve, kako pomembna je pomoč helikopterja, kadar je vsaka minuta ključnega pomena. »Če gremo iz Kočevja do Ljubljane, je to med 12 in 15 minutami. Pri nas helikopter pristane dvakrat ali trikrat na teden, v sezoni še pogosteje. Helikopterska nujna medicinska pomoč je za Kočevje ključna.« Velikonja je sicer tudi eden ključnih členov, ki je omogočil ustanovitev satelitskega urgentnega centra v Kočevju.

Včeraj so prisotni slavnostno prerezali trak in simbolično otvorili delovanje novega centra, kamor so že preselili zobozdravstveno dejavnost. V naslednjih mesecih se bodo preselili tudi druge enote.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki