fbpx
E-UTRIP
FOTO: Jamarska reševalna služba.
Izpostavljeno Aktualno Kočevje Novice Zanimivosti & Zabava

Pri reševanju ujetih iz Križne jame sodelovala tudi Kočevca

Jamarski reševalci so iz Križne jame uspešno rešili vseh pet ujetih oseb. Tričlanska družina in dva jamska vodnika so bili v jami ujeti od sobote, ko jim je izhod preprečil visok vodostaj vode. Ta je preglavice povzročal tudi reševalcem, ki do ujetih niso mogli s čolnom. Pri uspešnem reševanju sta sodelovala tudi Dalibor Debartoli in Boštjan Mihelič iz Kočevja.

Debartoli in Mihelič sta del ekipe LYNX PRO. Dalibor Debartoli je leta 1993 je uspešno zaključil šolanje v takratni Kadetski šoli za policiste v Tacnu. Med službovanjem v policiji je deloval v naslednjih policijskih enotah: Zaščitna policijska enota, Generalna policijska uprava, Sektor za posebne naloge, Enota za organizirani kriminal, na policijski postajo Ribnica in Kočevje in nazadnje v Uradu za varnost in zaščito, kot vodja preventivnega oddelka.

Deloval je tudi kot podvodni diverzant v specialni enoti – 1. specialna brigada MORiS. 2002 je diplomiral na Policijski Akademiji. Novembra 2007 je prevzel funkcijo direktorja v varnostni družbi IBS Varovanje d.o.o. Je specialist za vrvne tehnike, inštruktor potapljanja, član jamarske reševalne službe, član državne enote tehničnih potapljačev, streljanje, je inštruktor SIMUNITION, mojster borilnih veščin (5. dan v jujutsu) itd.

Boštjan Mihelič je inštruktor potapljanja. Začel se je potapljati v 90-ih s CMAS-om (Comité des Sports Sous-Marins) kjer je dosegel 4 * stopnjo potapljanja. Kasneje je začel s tehničnim potapljanjem s PSS organizacijo – Professional Scuba School in še kasneje z jamskim potapljanjem. Že več kot 10 let je aktiven član podvodne reševalne službe Slovenije.

Poleg potapljanja se ukvarja tudi z jamarstvom, padalstvom in taktičnim streljanjem. Obvlada znanja vrvnih tehnik in tehnik orožja, je zapisano na spletni strani LYNX PRO, ki že 13 let uspešno nudi podporo pri reševalnih akcijah.

Kako je potekalo reševanje? 

Družina in vodnika so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je po besedah poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo tudi izkušena jamska vodnika.

Vodja enote za tehnično potapljanje Damir Podnar, ki je vodil potapljaško ekipo, je poudaril, da se je situacija spreminjala iz ure v uro. Prvotni plan je bil, da jih bodo rešili s čolni, a to ni bilo izvedljivo. Ujete so tako potapljači vlekli skozi sifon, ob čemer so lahko dihali sami.

Peš so nato prišli do čolna, s katerim so se lahko zaradi nizkega vodostaja peljali skozi zadnji sifon. Zaradi težav z visoko vodo so potapljači potrebovali dve uri, da so prišli do ujetih, za izhod pa so potrebovali uro in pol, pri čemer je pomagala tudi voda, je po zaključeni intervenciji opisal reševanje.

FOTO: Jamarska reševalna služba.

Predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko, ki je bil eden od treh vodij intervencije, je dejal, da je bilo delo zelo naporno. Že prvi večer so vedeli, da bodo reševanje prej ali slej uspešno izpeljali, predvsem ko so izvedeli, da so ujeti na varnem in da ni z njimi nič narobe, je dejal.

Zdravnik Zdravstvenega doma Cerknica Zlatko Pogorilić po pregledu vseh udeleženih v dogodku, od vodičev do turistov, ugotavlja, da so vsi reševanje in ta stresni dogodek prenesli zelo dobro, fizičnih zdravstvenih težav nimajo, nihče ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja. Zaradi dolgotrajne izpostavljenosti stresu jih bo civilna zaščita peljala domov.

Vodja enote za psihološko pomoč civilne zaščite Barbara Čibej Žagar je dejala, da so po kratkem razgovoru z udeleženci ugotovili, da so vsi v dobrem psihičnem stanju in ne potrebujejo dodatne psihološke pomoči. Jim bo pa nudena, če jo bodo potrebovali.

Vodja jamarske reševalne ekipe Walter Zakrajšek je dejal, da je bila to prva tako velika intervencija, kjer so sodelovali jamarji in potapljači. “Skupaj se izobražujemo, v tej nesreči pa se je pokazalo, da je to izredno pomembno, za to da se poznamo in si zaupamo,” je dejal. Reševanje po njegovi oceni prav tako ne bi bilo uspešno brez gasilcev, tabornikov, dežurnih služb in občinskega štaba civilne zaščite. V posameznih urah je bilo na terenu več kot 90 ljudi.

FOTO: Jamarska reševalna služba.

Poveljnik civilne zaščite v Cerknici Matjaž Knap je izpostavil, da so morali v kratkem času za vse službe, ki so sodelovale pri intervenciji, zagotoviti logistiko – od bivalnih in spalnih prostorov in dostop do opreme, da so lahko dostopali do ujetih ljudi. Poskrbeli so tudi za njihove družinske člane, tako da je pri intervenciji sodelovala tudi lokalna skupnost.

Vodja mednarodne reševalne enote pri jamarski reševalni službi Maks Merela je dejal, da smo bili letos v Sloveniji priča zelo “čudnim vodnim razmeram”. To je prva nesreča takšnega tipa v Križni jami, je izpostavil. Kljub upoštevanju vseh hidroloških poznavanj jame in okolice, se čisto vsega ne da predvideti. “Mati narava ima verjetno neke svoje poti,” je dodal. Pri takšni namočenosti tal lahko že manjše padavine povzročijo nekaj, česar ne moremo predvideti vnaprej.

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk pa se je zahvalil vsem, ki so sodelovali pri reševanju, in tudi predsedniku vlade, predsednici države in vsem resornim ministrom, ki so v okviru vladnih organov skušali nuditi vso pomoč.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Potapljači so se do njih le s težavo prebili že v prvi noči in jih oskrbeli z najnujnejšim. Preglavice so jim povzročale brzice, zato do njih niso mogli s čolnom.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki