fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Partizani so štiri padalce rešili, domobranci pa so jih predali okupatorju

V nižinskem gozdu, nedaleč od Makoš pri Ribnici, je v soboto pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja potekala spominska svečanost in odkritje spominske table ob 75-letnici padca ameriškega bombnika B-24 Liberator. Na tem mestu se je 18. novembra 1944 na poti proti Beli Krajini, na osvobojeno ozemlje, zrušilo v okolici Udin težje poškodovano letalo. Pred strmoglavljenjem so padalci izskočili in se rešili. Šest članov posadke so ujeli domobranci in jih predali Nemcem. Ti so jih poslali v svoja taborišča. Štirim pa je s pomočjo partizanskega minerskega bataljona 15. divizije uspelo priti do partizanskega letališča Krasinec, od koder so jih zavezniška letalka, 23. novembra, pripeljala v Bari. Spominsko tablo so ob častni straži slovenske vojske odkrili ribniški župan, Samo Pogorelc, James Peranteau, vodja političnega oddelka pri veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Danilo Divjak, predsednik ZB za vrednote NOB Ribnica, ki je svečanost skupaj z občino Ribnica tudi pripravil.

Dogodek o desetih mož je živa priča o tem, da je bila med vojno velika solidarnost med tistimi, ki so v borbi proti nacifašizmu (partizani) pomagali reševati ameriške pilote, sestreljene na našemu ozemlju. Po drugi strani odstira tragično zgodovino tistih (domobrancev), ki so te pilote predajali okupatorju, je v slavnostnem nagovoru dejal dr. Božidar Flajšman, član projektne skupine o okupacijskih mejah 1941/45.

»Ta razdvojenost je bila v slovenskem narodu tako huda, da se iz nje moramo nekaj naučiti; želeli bi, da se nikoli ne ponovi in da bi bili enotni v iskanju pravičnosti in boljšega življenja za vse, nikoli naj se ne ponovi.«

Leta 1979 se je član posadke, William J. Swigart, oglasil v Ribnici in Stanetu Kromarju povedal, kaj se je zadnje leto vojne zgodilo v bližini Dolenjevaškega polja. Kraj si je ogledal in srečal domačinko Marijo Šteblaj, ki mu je izročila kos letala. Še eno osebno zgodbo je zgovorni padalec takrat pustil med gostoljubnimi domačini. Na poti po Nemčiji je namreč na vlaku sopotniku dal vedeti, da gre v Slovenijo obujat spomine na čase, ko je bil kot letalec zadet nad Udinah. Nakar mu je nemški potnik razložil, da je tudi on bil v vojni, in sicer kot pripadnik protiletalske obrambe tretjega rajha, ravno tako v Udinah, ki je tisto leto sklatila več letal. Nista izključila možnosti, da je Nemec s strelivom zadel Američana.

»Dolgo časa smo Ribničani jemali ta dogodek kot samoumeven. Zato je prav, da bo zanamcem obeležje bolje pomagalo ustvariti sliko o dogodkih na našemu okupiranemu ozemlju,« je spomnil Danilo Divjak.

Dogodek je spremljal kvintet trobil slovenske vojske, v kulturnemu programu je nastopil pevski zbor Svoboda iz Kočevja in recitatorke ZB borcev.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki