fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Retinol: Bo nova zakonodaja ogrozila učinkovito sredstvo proti staranju kože?

V zadnjem desetletju je postala obsesija s kožo skorajda univerzalna, pri čemer se vedno več ljudi obrača k znanstveno podprtim rešitvam za ohranjanje mladostnega in zdravega videza. Medtem ko je trg preplavljen z različnimi izdelki, ki obljubljajo čudeže, sta dva ključna igralca, ki sta se izkazala za resnično učinkovita, retinol in hialuronska kislina.

Retinol, derivat vitamina A, je že desetletja v ospredju kozmetične industrije zaradi svojih sposobnosti spodbujanja obnavljanja celic in izboljšanja teksture kože. Po drugi strani pa je hialuronska kislina, naravno prisotna spojina v koži, ki jo ohranja hidrirano in polno. Ko ti dve sestavini združimo, lahko dosežemo izjemne rezultate pri izboljšanju videza in zdravja kože.

Retinol: Ključ do obnavljanja

Retinol deluje na celični ravni, spodbuja proizvodnjo kolagena in pospešuje obnovo kožnih celic. Raziskave so pokazale, da redna uporaba retinola zmanjšuje gubice, izboljšuje teksturo kože in celo zmanjšuje hiperpigmentacijo. Študija, objavljena v znanstveni reviji Dermatologic Therapy, je pokazala, da je retinol učinkovit pri zmanjševanju gub in izboljšanju splošnega stanja kože, še posebej pri starejših osebah.

Hialuronska kislina: Vlažilna moč narave

Hialuronska kislina je izjemno hidratantna spojina, ki zadržuje vodo v koži, kar ji daje volumen in polnost. S starostjo se naravna raven hialuronske kisline v koži zmanjšuje, kar vodi v izgubo volumna in pojav gubic. Študija, objavljena v Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, je potrdila, da redna uporaba hialuronske kisline izboljšuje hidracijo kože in zmanjšuje pojav gubic.

Sinergija retinola in hialuronske kisline

Ko združimo retinol in hialuronsko kislino, ustvarimo močan tandem za zdravo in mladostno kožo. Retinol spodbuja obnovo celic, medtem ko hialuronska kislina zagotavlja hidracijo, ki je ključnega pomena za ohranjanje mladostnega videza. Študija, objavljena v Journal of Drugs in Dermatology, je potrdila, da kombinacija retinola in hialuronske kisline vodi v izboljšanje fine linije, gubice in teksturo kože.

Pri uporabi retinola je pomembno začeti postopoma in ga uporabljati le nekajkrat na teden, da se koža postopoma navadi nanj. Hialuronsko kislino pa lahko uporabljamo tako zjutraj kot zvečer, saj je nežna in primerna za vsakodnevno uporabo.

Spremembe, ki jih predlaga EU

Evropska komisija je predlagala spremembo kozmetične zakonodaje, ki bi omejila koncentracijo retinoidov, kot so retinol, retinil palmitat in retinil acetat, v kozmetičnih izdelkih. Po novem bodo kozmetični izdelki lahko vsebovali največ 0,3 odstotka retinola oziroma 0,05 odstotka retinol ekvivalenta (RE). Sprememba sledi znanstvenemu mnenju Odbora za varnost potrošnikov, ki je preučil varnost vitamina A.

Vitamin A (retinol) je pomemben za kožo, vendar se lahko njegova prevelika koncentracija lahko odraža s številnimi negativnimi posledicami, kot so vrtoglavica, slabost, glavobol in celo resnejše težave, kot so ciroza jeter. Ker je vitamin A prisoten tudi v hrani, prehranskih dopolnilih ter kozmetičnih izdelkih, je pomembno, da se prepreči prekomerno izpostavljanje.

Spremembe zakonodaje bodo začele veljati po ratifikaciji uredbe, kar bo podjetjem dalo 18 mesecev časa, da prilagodijo svoje izdelke. Cilj uredbe je zaščititi potrošnike pred potencialno škodljivimi učinki prekomernega vnosa vitamina A. Prepoved uporabe retinola v kozmetiki ni načrtovana, le njegova koncentracija bo omejena.

Ta sprememba ne bi smela bistveno vplivati na uporabnike kozmetike, saj so dolgoročne študije pokazale, da ni bistvenih razlik v učinkih med nižjimi in višjimi koncentracijami retinola.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki