fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Narava & zdravje

Starostne pege: Kako se jim izogniti?

Starostne pege oziroma pigmentni madeži ali sončne pege, so pogosta dermatološka težava, ki se pojavlja pri ljudeh v kasnejših življenjskih obdobjih. Te pege so posledica izpostavljanja soncu skozi leta, kar vodi v prekomerno proizvodnjo melanina, pigmenta, ki daje koži barvo. Poleg starostnih peg so pigmentni madeži lahko tudi posledica hormonskih sprememb, kot je melasma, ki se pojavlja med nosečnostjo.

Starostne pege so običajno ravne, rjave ali sive barve, in se pojavijo na področjih kože, ki so najbolj izpostavljena soncu, kot so obraz, roke, ramena in hrbet. Čeprav same po sebi niso nevarne, mnogi ljudje želijo zmanjšati njihovo vidnost zaradi kozmetičnih razlogov.

Najboljši način za preprečevanje starostnih peg je zaščita pred soncem. Uporaba kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem (SPF), nošenje klobuka in zaščitnih oblačil ter izogibanje izpostavljanju soncu v najbolj vročih urah lahko pomagajo preprečiti nastanek novih pigmentnih madežev.

Za zdravljenje že obstoječih starostnih peg obstajajo različne možnosti. Kreme in losjoni za beljenje kože, ki vsebujejo sestavine, kot so hidrokinon, retinoidi, glikolna kislina ali askorbinska kislina, lahko pomagajo zmanjšati pigmentacijo. Postopki, kot so lasersko zdravljenje, kemični pilingi ali mikrodermoabrazija, so prav tako učinkoviti pri zmanjševanju vidnosti starostnih peg.

Hormonske spremembe v nosečnosti

Melasma, ki se pojavi med nosečnostjo, je posebna vrsta pigmentnih madežev, ki se kaže predvsem na obrazu. Ta pigmentacija je posledica hormonskih sprememb, zlasti povečane ravni estrogena, in izpostavljenosti soncu. Čeprav melasma običajno izgine po porodu, lahko ostane trajno. Zdravljenje melasme med nosečnostjo je omejeno, saj mnoga zdravila in postopki niso priporočljivi med nosečnostjo.

V vsakem primeru je pomembno, da se o pigmentnih madežih posvetujete z dermatologom, saj lahko pomagajo pri določanju najboljšega načrta zdravljenja glede na vaše potrebe in želje.

Pomembno je tudi upoštevati preventivne ukrepe za zaščito kože pred soncem, saj je to ključno za ohranjanje zdrave in enakomerne polti ter preprečevanje nastanka novih pigmentnih madežev.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki