fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Narava Narava & zdravje

Kočevsko jezero je v spodnji polovici globine praktično brez kisika in v njem ni življenja

Že leta 2011 smo opozarjali na stanje v Kočevskem jezeru. Takrat so tudi na Bledu sprejeli občinski odlok, s katerim so ribičem prepovedali bivakiranje, kampiranje in piknikovanje na obali jezera ter plovbo daljinsko vodenih plovil za prevoz hranil po jezeru, s pomočjo katerih ribiči krmijo krape in onesnažujejo jezero s fosforjem. Takšna odločitev občinskih svetnikov je jezeru povrnila upanje v boljše in bolj čisto obdobje. Ker pa so s tem zaključili svoja prizadevanja in očitno tudi niso bila dovolj odkrita, se je stanje tako poslabšalo, da je Blejsko jezero sedaj v katastrofalnem stanju. Koncentracije fosforja in drugih hranil, s katerimi ribiči hranijo krape in druge ribe, je tako velika, da je v jezeru izrazito pomanjkanje kisika v globljih plasteh vode.

Enak scenarij se odvija v Kočevskem jezeru. Občina je pred kratkim ustanovila Komisijo za izvedbo ukrepov izboljšanja stanja kvalitete vode in trajnostnega razvoja jezera, ki pa je včeraj izvedla meritve kisika ter drugih snovi v jezeru. Po neuradnih informacijah naj bi izmerili, da v spodnji polovici jezera ni dovolj kisika za živa bitja, na dnu jezera pa naj ga sploh ne bi bilo. Dogaja se nam podobni scenarij, kot se dogaja na Bledu, in zadnji čas je bil, da Občina naredi, kar mora. Ohrani naravo čisto in skrbi za to, da drugim ne dovoli uničevanja javne lastnine.

S prodajo letnih kart zelo dobro služijo …

Smatramo, da je stanje v jezeru posebej slabo zaradi vsem dobro znanega povzročitelja, ki z jezerom oz. prodajo letnih kart zelo dobro služi. Ker se dopušča povzročati takšno okoljsko škodo že dlje časa, je Občina za situacijo tudi soodgovorna, zato mora skupaj s povzročiteljem čim prej sanirati nastalo škodo.
Občino smo tudi pozvali, naj nam posreduje rezultate vseh ostalih meritev, ki so bile včeraj izvedene, saj imamo pravico izvedeti, kaj vse se nahaja v vodi.

Po eni strani bi bila lahko takšna informacija za Kočevarje slaba, saj se kopalci vračajo na jezero in bi jih to lahko odvrnilo od kopanja, a prepričani smo, da bo naslednjo kopalno sezono voda še boljša, kot je bila letos. Tudi kopalcev bo zagotovo več, saj se bodo prizadevanja skupine, ki želi rešiti jezero, do takrat že obrestovala.

I.G.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki