fbpx
E-UTRIP
Aktualno Društva Novice Ribnica Zanimivosti & Zabava

Letos na ogled 330 jaslic

Na Gradežu nad Turjakom, v občini Velike Lašče, je tamkajšnje Društvo za ohranjanje dediščine, sicer prepoznavno po več etnoloških prireditvah na leto, pripravilo že dvanajsto razstavo jaslic. Kot je dejal Marko Šavli, ki v društvu vsa leta skrbi za božično raznolikost te vasi, so letos na ogled postavili več kot 330 različnih jaslic, prinesenih tudi iz eksotičnih držav (Burma, Senegal). Na terasasti, sončni planoti vas šteje 180 duš, jaslice najdemo v skednjih, točilnici, izbi, hlevu, svinjaku, v votlinah na drevju, na dvoriščih, kapelah… Praktično pri vsaki hiši so tudi narisane na steklu ali miniaturno postavljene v oknih, postavljene pa so tudi v izvirni velikosti na vhodu v vas. Večina se jih ponoči lesketa v soju žarometov, denimo pod kozolcem starega orodja, pri Zabukovčevih, nekatere osvetljene z baklami vas še bolj naredijo praznično.

»Najbolj smo ponosni na repliko Gasparjevih jaslic, ki so na ogled v stari sušilnici sadja in prikazujejo umetnikov življenjepis. Na ogled so le božične stvaritve, narejene doma. Letos tudi iz medenega testa in voska, slame, srobota,« se pohvali predsednik društva Lojze Senčar. Gradežani odprtih rok in širokega srca vabijo na obisk jasličarske podobe vasi. Vodeni ogledi bodo 22. in 29. decembra ob 17.30. Vse tri nedelje in ob zaključku razstave, 2. januarja, boste lahko tudi opazovali izdelovanje jaslic.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki