E-UTRIP
Društva Featured Hrana Kočevje Novice

Ko Kostelci sušijo meso

Kostelci se od nekdaj zavedajo pomembnosti zdravih prehranskih navad, med katere sodijo tudi mesnati izdelki. Še posebej takrat, ko jih je treba posušiti. Sušenje je v domačemu narečju bolj znano kot »Kostevsko šišilo«. Svoj čas je Cveto Skok, te dni pa Aljoša Beljan, zgodbo odstiral z razlago, da je »šišilo« pravzaprav prostor v izbi, kjer so nekoč sušili klobase, salame, plečeta, slanino, batac (stegno), zarebnik (svinjska rebra). Meso je bilo pripravljeno v »paci«, dima je bilo malo, zgolj za dišavo in konzervans. Sicer je še dandanes najboljši dim iz brinovih vej, ki da aromo. »Pri nas ima ta tradicija dolgo, družinsko brado, saj od začetka sodelujemo na tekmovanju, zadnja leta tudi sin, zelo uspešno,« je kakopak zadovoljen Aljoša, ki mu sledi sin Anže. Njegov sokrajan Brane Južnič je pred leti dal pobudo, da bi izročilu dali veter v krila tudi z ocenjevanjem in pokušino salam, klobas in slanine, ki jih za lastne potrebe na tradicionalni način pridelujejo, sušijo in zorijo v krajih zgornje Kolpe, s ciljem izoblikovati prepoznaven turistični izdelek na bregovih mejne reke. V tem času so proizvajalci smoter vzeli resno, saj s seboj vedno prinesejo dobre izdelke, kar dokazuje število podeljenih priznanj in visoke ocene na tokratnem, že dvanajstem ocenjevanju. »Vse kaže, da smo temu res blizu,« v imenu občine Kostel in tamkajšnjega Javnega zavoda za turizem in kulturo, poudarja Uroš Jelenovič.

Petčlanska komisija je 67 primerkov, največ doslej, ocenjevala v štirih kategorijah, in sicer suhe salame, divjačinske suhe salame, slanina in klobase. Podelila je 20 bronastih, 31 srebrnih in 13 zlatih priznaj. Najboljšo suho salamo iz svinjskega mesa je imel Anže Beljan, divjačinsko salamo Dušan Božič, slanino Matej Mavrovič in klobaso Jože Jurkovič. Znaka kakovosti sta prejela Janko Car za slanino in Anže Beljan za suho slamo iz svinjskega mesa. »Glede na velikost območja, je bil odziv izjemen, pri ocenjevanju so odločale malenkosti,« je v imenu komisije dejal predsednik, Peter Indihar iz Velikih Lašč.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki