E-UTRIP
Featured Kočevje LOKALNE VOLITVE 2022 Novice Občina Volitve2022novice

Vladimir Prebilič vendarle v igri tudi za županski stolček

Zadnje dni so se – ne samo v Kočevju, ampak tudi po Sloveniji – pojavljala vprašanja glede morebitne kandidature Vladimirja Prebiliča na lokalnih volitvah, torej, ali bo kandidiral tudi za župana Občine Kočevje. Čas za vložitev kandidature je Prebilič imel do včeraj zvečer (do 19. ure) in kmalu po tem mejniku smo izvedeli, da je to tudi storil.

V našem intervjuju izpred dveh mesecev je na vprašanje, ali se podaja tudi na županske volitve, odgovoril z besedami, da je trenutno osredotočen na aktivnosti za nastop na predsedniških volitvah a vseeno nekako namignil, da svojo podporo na županskih volitvah daje podžupanu. Kot je dejal:

»V Kočevju sem v preteklih treh mandatih sodeloval z izvrstno ekipo, ki bo nadaljevala z delom še naprej. V zadnjem mandatu sem imenoval tudi podžupana, ki je bil vseskozi aktivno vpet v delo na občini. Preko tega je opolnomočen kot kredibilen kandidat za nastop na lokalnih volitvah. Jasno pa je, da je to le predlog kandidature in da bo moral dobiti še zaupanje na volitvah. Če ga bodo občani podprli, mu želim vse dobro. V kolikor mi na predsedniških volitvah ne bi uspelo, pa dokončne odločitve o morebitni kandidaturi na lokalnih volitvah še nisem sprejel.«

Vladimir Prebilič je župan Občine Kočevje že tretji mandat kar pomeni, da bi bil v primeru izvolitve to njegov četrti zaporedni mandat. Prvič je leta 2010 v drugem krogu premagal tedanjega župana Janka Vebra, za drugi in tretji mandat pa je bil izvoljen že v prvem krogu, na zadnjih volitvah izpred štirih let je zmagal z več kot 70 % glasov.

Prebilič se je včeraj nazadnje vendarle odločil za vložitev kandidature, čeprav še dopoldne ni bilo jasno, ali bo to storil, ali ne. Na sinočnjem predvolilnem soočenju na TV Slovenija pa je po potrditvi o kandidaturi tudi povedal, da ima dovolj časa, da kandidaturo umakne in se posveti predsedniški, saj zadnji podatki kažejo, da uvrstitev v drugi krog ni nemogoča. Trenutne javnomnenjske raziskave mu namreč pripisujejo 4. mesto, zato bo tudi gost v današnjem zadnjem predvolilnem soočenju na POP TV.

»Kočevje ne izgubi župana, ampak dobi predsednika,« je tudi dejal v našem pogovoru z meseca avgusta, ko smo govorili o »strahu« nekaterih občanov pred glasovanjem zanj kot predsednika iz razloga, da tako ne bo več župan Kočevja. Dodal je tudi, da se v primeru, da bo izvoljen za predsednika, ne bo preselil iz Kočevja, ne preneha biti Kočevar in ne bo nehal delati za Kočevje. »Ne da izgubljamo, pridobivamo. Seveda bodo nekateri rekli, da bo moj naslednik drugače vodil občino, a če bo ta le hotel, bo imel vedno oporo tudi pri meni. Naredil bom vse da bodo stvari in projekti, ki smo jih zastavili nadaljevali v prihodnjem obdobju, na način in v obsegu, kot je bilo zastavljeno. Nič ne bo slabše, lahko bo samo boljše-to je pravo sporočilo,« je tedaj obljubil Prebilič.

Predsedniške volitve bodo v nedeljo, 23. oktobra, ko bo tudi jasno, ali bo Prebilič zbral dovolj glasov za drugi krog, čas za umik kandidature za župana Občine Kočevje pa ima do nedelje, 30. oktobra.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki