fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje

Sebastjan Vovko: Svetovni prvak s štirimi kolajnami

Na stebrih visoko postavljen nadpis od torka pozdravlja sovaščana, svetovnega šampiona Sebastjana Vovka, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu Firefighter combat challenge 2022 v ameriški zvezni državi Utah, kjer se je za naslove najboljših v petih disciplinah potegovalo 400 tekmovalcev iz enajstih držav, med njimi tudi pet Slovencev.

Jekleni mož kočevskega podnebja, kot mu pravijo, je v kategoriji nad 45 let postal svetovni prvak posamezno s časom 1 minuta, 28 sekund in 59 stotink, prav tako je skupaj s predstavnico Norveške osvojil prvo mesto v parih in dvakrat podrl svetovni rekord, v kategoriji tandem je s tekmovalcem iz Kanade dvema zlatima odličjema dodal še bronasto, drugo bronasto kolajno pa je osvojil v kategoriji, ker se štejejo rezultati treh najboljših v ekipi.

Pričakali so ga, ne da bi vedel

»Naš požarni okoliš je res veliki, zato pogosto prižigamo motorje vozil in rotacijske luči. Ljudje so prepričani, da pač vsakič zagori. Da bomo danes »špricali« ni vedel niti Sebi, ki je sicer že več kot dvajset let naš član, gasilski sprejem smo mu pripravili v globoki ilegali. Sicer smo jokali, ko je stal na stopničkah,« je v pričakovanju jeklenega sovaščana razlagal Bojan Perkovič, pomočnik poveljnika PGD Stara Cerkev. »Pa začnimo, Sebastjan je že pred nami,« je bilo slišati glas zadnjega v vrsti, ki so v rokah držali visokotlačne cevi, Adija Salihovića. Uglašeni, tako kot ob vsakokratnih posredovanjih, so s curki v loku zameglili del poti pred vaškim domom, kjer je prihod Sebastjana in njegove družice s ploskanjem pričakalo okoli 200 duš.

Brutalni dve minuti

Na tekmovanju FCC se je treba spopasti s simulacijo klasičnega gašenja v najtežji obliki. Že takoj po startu se mora tekmovalec v standardni obleki, ki z masko, čelado in dihalnim aparatom tehta 20 kilogramov, povzpeti v tretje nadstropje z 20-kilogramsko cevjo. Potem mora povleči še 20-kilogramsko vrv navzgor. Ko pride s tretjega nadstropja nazaj, jih že čaka 75 kilogramov težka železna klada, ki predstavlja oviro pred vstopom v stavbo. Z ustreznim kladivom jo morajo premakniti za meter, zatem »odslalomirati« med postavljenimi ovirami, zagrabiti cev, polno vode in s curkom zbiti pripravljeno tarčo. To pa še ni vse. Tekmovalec mora pobrati 80-kilogramsko lutko (simulacijo ponesrečenca) in jo vzvratno zvleči 30 metrov proč od navideznega ognja čez ciljno črto.

Želi si premikati meje

»Pri vseh disciplinah je treba pokazati – tekmovalni čas okoli dve minuti – veliko mero vzdržljivosti, moči in eksplozivnosti,« je ganjen – tudi nad skrivnostjo priprave sprejema, izdajale so ga solze – nagovoril prijatelje in znance. In obljubil, da bo že na prihodnjem tekmovanju skušal podreti lastni svetovni rekord, za kar se bo mogel še naprej večkrat na teden voziti v Radovljico (več kot 200 kilometrov v obe smeri), kjer imajo primerjalni stolp za treninge. »Če bi zadel na lotu, bi zagotovo dal takšnega postaviti tudi v Slovenski vasi,« je požel aplavz in obljubil, da bo imela ameriška zgodba svoje nadaljevanje.

Sebastjan, ki je sicer profesor športne vzgoje in je zaposlen na Športni zvezi Kočevje, si namreč želi na naslednjem prvenstvu popraviti osebni svetovni rekord. Že deset let mineva, odkar premika meje tudi na drugih tekmovanjih po Evropi in ima podporo svoje družine in staršev ter tudi številnih (denarnih) dobrotnikov. In potovanja še ni konec.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki