fbpx
E-UTRIP
FOTO: Žiga Lovšin.
Izpostavljeno Aktualno Zanimivosti & Zabava

Radio Mlajku: Najbolj vroča radijska frekvenca praznuje 20 let

Najbolj vroča radijska frekvenca bo svoj signal ponovno oddala na dogodku, zaradi katerega bodo obmolknili tudi najbolj rumeni in iskreni mediji. Vedno aktualno in nekoliko zbadljivo, a nikoli žaljivo Radio Mlajku, praznuje 20 let in nekaj mesecev delovanja in ob okrogli obletnici v Hrovači že brusijo jezike za celovečerni dogodek brez primere.

 KDO: Radio Mlajku, neobičajna improvizacijska igralska zasedba, ki pozna in »mlajkarsko« obdela vsako »pomembno« informacijo iz lokalnega in širšega okolja.

GOSTJE: Tilen Artač, Žiga Bižal, Roman Zupančič, Bernarda Žarn in Jože Robežnik ter otroški Radio Mlajku

KJE: Športni center Ribnica; nedelja, 19. 5. 2024, ob 18.00

Danes, ko je razvoj komunikacijske tehnologije še vedno v pospešenem teku, si težko zamislimo dan brez svežih svetovnih novic, mobilnega telefona, spleta in dobre radijske frekvence. V času, ko je iz kuhinj še dišalo po svežemu domačemu mleku, in ko je novi dan še naznanjal hišni petelin, se je do dobre novice, resnične ali ne, dalo priti predvsem in tudi pri zbiralnicah mleka. V spomin na te čase je pred dvajsetimi leti mladina iz Hrovače ustanovila improvizacijsko igralsko zasedbo Radio Mlajku, ki tako kot večina današnjih medijev, vsakodnevne aktualne dogodke pobarva s kančkom dramatičnega in akcijskega momenta. Za razliko od aktualnega medijskega poročanja, pa je cilj tega radia predvsem dobro počutje in smeh po prejemu nove informacije.

Radio Mlajku. FOTO: Žiga Lovšin.

Iz frekvenc Radia Mlajku se oglašajo štiri gostobesedne ženičke in eden manj zgovoren, a zato nič manj pameten gospod. Pod rutami in klobukom se skrivajo rojeni Hrovačani, ki so svoj pečat v Ribnici pustili tudi kot Gledališka skupina VETD Hrovača. Njihove like odlikujejo karakterne lastnosti, v katerih se lahko najde vsak posameznik:

  • France; igra ga edini moški predstavnik Gregor Prelesnik; je copata, mediator, razgledan, največji kmet v vasi, ki rad zahaja v lokalno gostilno Lobajnca. Je redkobeseden, a tisto, kar pove, drži.
  • Johana; predstavlja jo Nina Demšar; je velika poznavalka vseh ljudi. Rada hodi na oddih v hotel Delfin v Izolo. Za krilo se jo še pri 40-ih drži sin Franci.
  • Mica; igra jo Anja Bolha; je tiha dolgoletna vdova, ki se malokrat prepira. Če ne bi bila v družbi opravljivk, bi jo lahko zamenjali za navadno ženico. Ima najmanj mleka. Rada hodi k frizerki Danici.
  • Franca; upodablja jo Maruša Prelesnik Zdešar; je krščanska duša, ki pogosto hodi na Brezje k Mariji pomagaj. Ves čas se križa in slepo zaupa župniku. Tudi penzion mu rada nese, samo da dobi odpustek.
  • Pavla; pod njeno ruto se skriva Katja Prelesnik; ima sorodnike po celi ribniški dolini. Ima borčevsko penzijo. Zelo hitro govori in vedno hoče biti najbolj pametna. Mlekarice in mlekar jo težko preglasijo.
Kdo se skriva za rutami? FOTO: Žiga Lovšin.

Zasedba Radio Mlajku je nepogrešljiva stalnica lokalnega kulturnega dogajanja. Kljub temu, da ima zasedba dobro namazane jezike, ki se zlepa ne utrudijo, so se odločili, da za to posebno priložnost v goste povabijo Tilna Artača, Žigo Bižala, Romana Zupančiča, s katerimi bodo Večer Radia Mlajku napolnili tudi z dobro glasbo. Da bo večer še bolj prijeten, smo se obrnili tudi na znano voditeljico s TV ekranov Bernardo Žarn in njenega nepogrešljivega so voditelja v oddaji Nedeljsko popoldne Jožeta Robežnika. Ja, slednjega bi zagotovo lahko povabili kot posebnega reporterja Radia Mlajku, če bi le znal ribniško narečje. In če bi ga, seveda, med svoje ženske spustil France. Edini moški v ekipi večkrat sicer ostane brez besed, a so tiste, ki jih izreče naglas toliko bolj sočne in zabeljene.

Tilen Artač, violončelist, komik, imitator in satirik. Obraz televizijske oddaje Kaj dogaja, nova generacija radijske oddaje Radio Ga ga. Kreativec stoterih talentov in znanj, ki s svojimi nastopi prepriča še tako zahtevno občinstvo. Zmagovalec tretje sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas. V tandemu GodArt je nastopil s svetovno znanim stand up komikom, imitatorjem in igralcem v filmih Policijska akademija Michaelom Winslowom. Leta 2012 je bil prejemnik nagrade Franeta Milčinskega – Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje najzaslužnejšim za izvirne dosežke ali opus v tistih umetnostnih zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji žlahtnega Ježkovega duha.

Žiga Bižal, Kočevec, a že nekaj časa Ribničan, je v lokalnem okolju priljubljen kantavtor. Na svoj glasbeni prvenec »Ldje so rjakl’« (2013) je uvrstil avtorske skladbe v ribniškem narečju, ki opisujejo hudomušnega Ribničana in njegovo življenje med dvema gorama. Nadaljevanje pripovedi je sledilo leta 2015 z albumom »Ljand’ pa ljat’«. Žiga je avtor skladbe »Tisti nekdo«, ki je v izvedbi Prifarskih muzikantov leta 2009 osvojila občinstvo Slovenske popevke, absolutno zmago pa je skupaj s Prifarci osvojil leta 2008, ko je kot avtor skladbe »Taku je blu« prepričal tako občinstvo kot žirijo Slovenske narečne popevke, katere oder je leta 2010 osvojila tudi njegova skladba »N’spumlad«. Za večer Radia Mlajku bo seveda v novi preobleki zaživela pesem Radio Mlajku.

Roman Zupančič je rosno mlada leta preživljal v Novem mestu, zdaj pa živi v Kočevju. Deluje kot kantavtor in sodeluje v več glasbenih skupinah kot avtor ali izvajalec. Njegove skladbe so že bile izvedene na Slovenski popevki, EMI, Narečni popevki, pogosto pa jih slišimo tudi na radijskih postajah.

Predprodajna mesta: www.mojekarte.si, Petrol in trafika Ribnica

 

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki