fbpx
E-UTRIP
Aktualno Novice Občina Ribnica

Praznik občine Velike Lašče: Spomin na Trubarja in Javorška

Občina Velike Lašče v spomin na velikana pisane besede, reformatorja Primoža Trubarja, ki se je rodil 8. junija, leta 1508, na Rašici, praznuje od leta 1995. Tokratna osrednja krajša prireditev, s slavnostno akademijo, nagovorom župana in podelitvijo občinskih priznanj ter kulturnim programom, ob navzočnosti članov občinskega sveta, je potekala v Levstikovem domu.

Hkrati so počastili tudi 100-letnico rojstva velikolaškega moža, pisatelja in jezikoslovca, Jožeta Javorška. Poleg čaščenja teh mož je osrednja praznična prireditev predstavljala tudi priložnost za zahvalo občanom, ki so v preteklosti s svojim delom in dejanji zaznamovali lokalno skupnost. Tako kot lani, tudi letos župan, dr. Tadej Malovrh, ni, kot to praviloma ob praznikih počnejo njegovih kolegi v drugih občinah, govoril o dosežkih lokalne skupnosti v minulem letu. »Na takih dogodkih, kot je ta, se jaz kot župan ne bom posluževal samohvale. Vse, kar smo postorili, občani lahko vidijo in ocenjujejo. Ja, lahko bi naredili še kaj, a je sito uradne birokracije zelo gosto in se zadeve ne premikajo tako hitro. Se pa bodo letošnji načrti zagotovo izvedli prihodnje leto, kot se bodo lanski letos,« ne dvomi Malovrh.

Župan podelil nagrade za izjemne dosežke

Na predlog akademskega slikarja Jožeta Cente so posthumno častno občanstvo Velikih Lašč podelili Janezu Grudnu za izjemne dosežke na področju kulture in ohranjanja kulturne dediščine. Na predlog vaščanov Ulake je priznanje občine Velike Lašče prejela Martina Bavdek, za dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo na področju javnega zdravstva.

Drugo priznanje občine je šlo v roke lastniku Okrepčevalnice Škrabec na Robu, ki obratuje že 35 let in ga je predlagal tamkajšnji krajevni odbor. Pohvale župana pa so prejeli tudi Aleš Bitenc zanesebičen in strokoven pristop pri reševanju poškodovanega kolesarja, ekipa mlajših gasilcev PGD Veliki Osolnik za dosežke na občinskih in regijskih tekmovanjih in Eva Pečnik, učenka devetega razreda OŠ Primoža Trubarja za izjemne šolske uspehe. V priložnostnem kulturnemu programu so nastopili učenci Glasbene šole Ribnica, oddelka Velike Lašče.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki