fbpx
E-UTRIP
Patrik Gregorčič, lastnik podjetja Gravirko.
Aktualno Narava Narava & zdravje Oglaševanje

Lesene sveče: drugačne, estetske in okolju prijazne

Vsako leto prvega novembra vse bližnje, ki jih ni več blizu nas, obiščemo na njihovem mestu počitka in jim v spomin prižgemo svečo. A iz leta v leto je teh »prižganih sveč« manj, kljub temu, da je obiskovalcev vsaj enako, če ne še več. Zakaj? Zavedanje škodljivosti plastičnih nagrobnih sveč oziroma njihove izdelave in obdelave na okolje je pri ljudeh vedno večja, zato se ljudje tudi vedno pogosteje odločajo za alternativne možnosti klasičnih nagrobnih sveč. In mnogi izmed njih pravijo, da je najbolj lična, dostopna in nenazadnje okolju prijazna definitivno lesena sveča, ki jo je moč dobiti tudi pri nas. izdelujejo jih namreč pri podjetju Gravirko iz Kočevja.

Odpadne nagrobne sveče se uvrščajo med komunalne odpadke. Nastanejo po uporabi nagrobnih sveč, ki so lahko voščene ali elektronske. Odpadne nagrobne sveče so sestavljene iz ohišja, ki je običajno iz plastike ali stekla, kovinskega pokrovčka, ostankov voska in v primeru odpadnih elektronskih nagrobnih sveč tudi iz elektronske komponente. Največ odpadnih nagrobnih sveč nastane seveda na pokopališčih, ki jih je v Sloveniji okoli 1.200.

»Zgodba z lesenimi svečami se v našem podjetju odvija že peto leto zapored in opažamo, da se iz leta v leto več ljudi odloči za lesen »nadomestek« klasičnih, ponavadi plastičnih nagrobnih sveč, kar nas kot ekološko naravnano podjetje še posebej veseli,« pove Patrik Gregorčič, lastnik podjetja Gravirko in doda, da k temu pripomore tudi vzdržljivost lesa, iz katerega ustvarjajo izdelke. »Ljudje namreč ne morejo verjeti, da je lesena sveča, ki so jo kupili pred letom dni, v tako dobrem stanju. Ogromno jih namreč vsako leto, 1. novembra, enostavno zamenja z novo,« še en »plus« lesenih sveč predstavi Patrik. »Naše lesene sveče so narejene iz topolove vezane plošče in so zato obstojne tudi do enega leta. No, seveda, po nekaj mesecih svečka nekoliko posivi, njena struktura pa vseeno ostane močna in nespremenjena,« še doda.

Nabor lesenih sveč za vsak okus

Lesene sveče so najboljši približek plastičnim, s tem, da delujejo še bolj toplo, domače in naravno. Na spletni strani podjetja Gravirko lahko tako izbirate med kar 21-imi izdelki v kategoriji lesenih sveč, od pakiranj manjših svečk v raznih oblikah – od klasičnih svečk in angelov do stoječih sveč s potiskom, ponujajo pa tudi večje lesene sveče z možnostjo vstavitve 90-dnevnega elektronskega vložka, ki poskrbi še za ta svetlobni faktor, ki ga drugače lahko kdo pogreša.

Skratka, če želite svoje bližnje pozdraviti in se jim pokloniti na bolj »naravi prijazen« način, so lesene sveče najboljša izbira za vas, glede na široko izbiro izdelkov in presenetljivo ugodni ceni pa je skorajda nemogoče, da ne bi našli nekaj zase. Lesene sveče podjetja Gravirko lahko kupite tudi na kočevskem pokopališču in na ljubljanskih Žalah, in sicer vsak dan od 27. do 2. novembra, lahko pa obiščete tudi njihovo spletno stran www.gravirko.si in si izdelke enostavno naročite na dom!

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki