fbpx
E-UTRIP
Aktualno Črna kronika Kočevje Kronika Novice

Skok v preteklost: Vaščani ustavljali in pregledovali policiste in njihova vozila

Na vest o jutranjem premikanju večje skupine policijskih vozil iz Ljubljane proti Ribnici, so se včeraj vaščani Grčaric, ki že od sobote mirno in spontano izražajo nasprotovanje domnevni selitvi družine Strojan na kočevsko-reško območje, v velikem številu zbrali na odcepu regionalne ceste, ki tod mimo pelje proti Kočevski Reki. Na prehodu za pešce so okoli devete ure ustavili prvo skupino desetih vozil, v katerih je bilo več mož v modrih suknjičih, in bežno pregledali notranjost. Pod drobnogled so vzeli tudi naslednje konvoje, skupaj okoli trideset vozil z oznakami Maribora, Gorice, Postojne… »Mi nimamo nič s Strojanovimi, po tej cesti se peljemo v Gotenico na že dogovorjeno vajo. Prosimo, spustite nas,« so iz vozil rotili policaji. A ni takoj zaleglo. Šele po daljših pogajanjih so začeli spuščati eno po eno vozilo. Noč pred tem so v dobro organizirani akciji vaščani in sosedje s tovornjaki in hlodi zaprli vse stranske ceste, ob glavni pa so bili postavljeni kamioni, ki bi Strojanovim in spremljevalcem zaprli pot. Ponoči so z vaškimi stražami varovali Mačkovo vilo.

Zgodilo se je leta 2006

Vest, ki je v času prve vlade Janeza Janše pošteno predramila slovensko javnost, saj se je menda prvič zgodilo, da je ljudstvo vzelo »v obdelavo« represivni državni organ, ni od tega vikenda, temveč je s kraja novembra leta 2006, v času razvpitih Strojanovih. Lahko bi rekli, da je to bil zametek vaških straž ali v novejšem času Vard. Najbolj besedni možje na »kontrolni točki« so se morali kasneje za svoja početja zagovarjati na sodišču, so pa jih domačini in okoličani zagotovo tudi dlje časa slavili kot pogumneže in ljudske junake.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki