fbpx
E-UTRIP
Za bogato cvetenje nahranimo rastline s Plantella Cvet tekočim gnojilom. (Foto: arhiv Kluba Gaia).
Aktualno Narava Narava & zdravje

Plantellin vrtnarski nasvet: Lončnice v času korone

Veliko zaposlenih in otrok v današnjih časih dela na daljavo od doma. Pred računalnikom preživimo dolge ure. Zato zračimo pogosto, a kljub temu čutimo, da je zrak premalo čist. Ste pomislili, da bi vam v stanovanju bile v pomoč lahko preproste sobne rastline?

Sobne rastline so odlična rešitev, saj nam izboljšajo zrak, odstranjujejo škodljive snovi v njem in nam polnijo stanovanje s kisikom. Imajo pa še druge pozitivne lastnosti. Z dihanjem ali transpiracijo uravnavajo vlažnost zraka, proizvajajo pa tudi negativne ione, ki koristno vplivajo na naše razpoloženje in počutje. Rastline poleg tega zmanjšujejo tudi količino prahu in mikrobov v zraku. S pomočjo procesa fotosinteze porabljajo ogljikov dioksid, proizvajajo pa kisik. Sobne rastline so pozimi v notranjih prostorih tako kot mi izpostavljene precej slabim razmeram, če ne poskrbimo za ustrezen prostor in lego.

Rastline za različne prostore

Zavedati se moramo, da količina svetlobe zelo strmo pada z oddaljenostjo od okna, tako je samo en meter od okna svetlobe za 20 – 50 % manj.  

V manj svetlih prostorih uspevajo: samolist (Spathyphillum), bršljan (Hedera), drevoljub (Philodendron), zamija (Zamioculcas zamilifolia), Aglaonema, Sansevieria.

1. Spalnica (svetlo, T: 15-18 stopinj C):

Zelenčica, taščin jezik, spatifil, sobni bambus (Pogonatherum paniceum).

2. Kopalnica, kuhinja (malo svetlobe, visoka vlaga, T več kot 18 stopinj C)

Filodendron, zlati potos, različne praproti, tilandsija, ščitovka (Aspidistra), gorska palma (Chamaedorea), samolist, vinika, fitonija (Fittonia).

3. Dnevna soba, jedilnica (svetlo, toplo, T več kot 18 stopinj C)

Fikusi, difenbahia, monstera, dracena, kroton, yuca, alokazija, amarillis, božična zvezda (Euphorbia pulcherima), eshinant (Aeschinanthus lobianus), flamingovec (Anthurium), gorska palma (Chamedorea), guzmanija (Guzmania), sobna lipa (Sparmania).

4. Otroška soba (svetlo, T več kot 18 stopinj C)

Begonije, fitonije, tilandsija, papirjevec, muholovka (Dionaea), gerbera.

5. Svetel hodnik (svetlo, T 10 do 15 stopinj C)

Azaleja, ciklama, klivija, primula, kaktusi, sukulente (agava, aloja, krasula…), avstralska vita (Cissus antarctica).

Oskrba sobnih rastlin

Sobne rastline pozimi dognojujemo le enkrat mesečno. Za dognojevanje zelenih rastlin uporabimo kakovostno tekoče gnojilo na osnovi alg in vitaminov Plantella List. Rastline, ki pozimi cvetijo (kamelije, orhideje, azaleje, vijolice, kalanhoje, vitezova zvezda…) dognojujemo z gnojilom za cvetoče rastline Plantella Cvet, z dodanimi algami in vitamini za bujne in trpežne cvetove. Za orhideje uporabimo Plantella Specialno gnojilo za orhideje. Ob pojavu škodljivcev, kot so listne uši, tripsi in ščitkarji, jih zatiramo z naravnim insekticidom Bio Plantella Flora Kenyatox verde plus.

Plantellini strokovnjaki

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki