fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Intervjuji Kočevje Novice Zanimivosti & Zabava

PREDSTAVLJAMO TALENTE: Mia Novak, zmagovalka natečaja Naj spominek Kočevske 2020

Mia Novak, 21-letna študentka kozmetologije na Fakulteti za farmacijo, je v letošnjem dosegla prav posebno priznanje. S svojo inovativno dišavo Gozdni ples je požela navdušenje in prejela nagrado za 1. mesto na natečaju Naj spominek Kočevske 2020.

Mia je že od nekdaj sanjala, da bi se ukvarjala z dišavami, morda tudi parfumi ali kozmetiko. Vse kar je dišalo, jo je privlačilo. “Voh kot čut se mi zdi morda najmočnejši od vseh, saj ko nekaj povohaš, te vonj takoj spomni na nek kraj, dogodek, morda osebo, in iz tega sem izhajala tudi pri moji dišavi,” pravi Mia. In temu je sledila. Ob zaključku gimnazije je vedela, da si želi ustvarjati kozmetiko in odločitev je padla. Sedaj dokončuje tretji letnik študija kozmetologije na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani, a vendar ima občutek, da je ta študij zelo podcenjen. “Dejstvo je, da v vsakdanjem življenju kozmetiko uporabljamo vsi, tako moški kot ženske, vseh starosti. Ni le dekorativna, temveč tudi izjemno uporabna,” svoje razmišljanje izrazi Mia. Vsem je pomemben zunanji videz, predvsem pa zdravje telesa, kože, zato meni, da bi kozmetika v svetu farmacije morala imeti večjo veljavo, kot jo ima sicer.

Tekom študija se je spoznala s številnimi področji, ki se dotikajo kozmetike, pravi, da jo najbolj privlači nanotehnologija. Iz tega si želi tudi diplomirati. V sklopu študija pa se je spoznala tudi z naravno kozmetiko, v okviru katere najdemo tudi eterična olja. “Na faksu smo ravno imeli predavanje o eteričnih oljih in spomnim se, da sem takrat poslušala le z enim ušesom, z drugim pa sem bila pri svojih mislih o tem, kaj vse bi jaz naredila novega v zvezi s tem,” pove s kančkom hudomušnosti ter pojasni, da je že od nekdaj takšna, da stalno razmišlja o tem, kaj bi novega ponudila svetu. In to se ji je še kako obrestovalo.

Zavedala se je, da obstaja natečaj Naj spominek Kočevske in dojela je, da je to morda priložnost, da se pokaže, da pokaže svoje ideje in znanje. Znanje iz eteričnih olj in natečaj je povezala skupaj, in tako je nastala ideja o dišavi za dom, ki bi ustvarjala občutek narave ter sprožila misel na čudovite in skrivnostne kočevske gozdove.

“Pomislila sem na Francoze v centru Pariza ter si zamislila, da imajo mojo dišavo z vonjem kočevskih gozdov v stanovanju. Ko bi šli mimo nje, bi vonj dišave “priplesal” k njim, ob tem bi zaprli oči in se prepustili misli na kočevske gozdove,” slikovito opiše Mia ter doda, da od tod deloma tudi ime dišave “Gozdni ples”.

Kombinacija sestavin, ki sestavljajo dišavo Gozdni ples, se je izkazala za zmagovalno. “Dišava je sestavljena iz zgolj treh sestavin; eteričnega olja bele jelke, 100 % mandljevega olja ter majhnega dela alkohola,” razloži Mia, ki že od nekdaj teži k preprostosti in funkcionalnosti. “Zagovarjam minimalizem, to mi je všeč, in po tem principu sem tudi ustvarila dišavo,” še pove. Pri izdelavi dišave ji je bilo najpomembneje, da so sestavine čim bolj naravne in lokalne. Pričela je z iskanjem komponent in ugotovila, da to še zdaleč ne bo mačji kašelj. Sprva se je zataknilo pri pridobitvi eteričnega olja bele jelke, saj je lokalnega zelo težko dobiti. “Večina ponudnikov eteričnih olj jih uvaža iz tujine, denimo iz Rusije, Bolgarije, Avstrije in Švice. Jaz sem si resnično želela imeti slovensko, če ne celo Kočevsko,” in nasmehnila se ji je sreča, saj je takšno olje našla pri podjetju Berryshka iz Obrha na Dolenjskem, ki proizvaja ne le slovenska, temveč celo iz kočevskih gozdov. Navdušenje nad tem je bilo seveda nepopisno.

Kako se uporablja?

“Uporablja se tako, da najprej odpremo stekleničko, notri postavimo ratanove palčke, za katere pa je dobro, da jih vsak teden obrnemo, da vonjave lahko bolje hlapijo, in to je vsa umetnost,” razloži Mia. V kompletu dišave je vključenih 5 ratanovih palčk, več jih damo notri, bolj intenziven je vonj. Po opažanjih se dišava ohrani nekje en mesec, se je pa potrebno zavedati, da je to naravna dišava, kar pomeni, da vonj ni tako intenziven, kot bi morda pričakovali od drugih kupljenih dišav, pojasni. Ravno zato je dišava nekoliko bolj primerna za odišavljanje manjših prostorov, kjer pride bolj do izraza, kot bi sicer, seveda pa je to popolnoma stvar okusa vsakega posameznika.

Naravne sestavine ter nežen vonj je po mnenju Mie tisto, kar dišavo Gozdni ples najbolj loči od ostalih. “Dišave v veleblagovnicah pogosto vsebujejo celo paleto različnih sestavin, ki lahko delujejo precej agresivno, ljudje pogosto poročajo o glavobolih in podobno, kar pa vsekakor ne bi smel biti učinek dišave, ravno nasprotno,” z zaskrbljenostjo pove Mia.

Idejo o dišavi je imela v glavi, prav tako je uspešno zbrala sestavine in čas je bil, da zaviha rokave in ustvari nekaj svežega. Dišavo je ustvarjala po osnovnem receptu, ki je na voljo praktično povsod, vendar pa ga je nekoliko prilagodila. “Največja znanost pri dišavah je mešanica eteričnih olj, jaz jih nisem mešala, temveč sem uporabila zgolj eno. Mešanje je ključno tudi pri izdelavi parfumov, ki vsebujejo točno določen delež posameznega eteričnega olja, in če ne poznaš teh deležev, jih je izjemno težko skopirati,” kot zanimivost razloži Mia.

Dišava je dostopna vsakomur

Dišava je stvar, ki je dostopna prav vsakomur, ne glede na starost in spol. In ravno to je tisto, kar je Mio še bolj pritegnilo k izdelavi Gozdnega plesa, saj tako lahko doseže izjemno širok spekter uporabnikov. “Gledala sem tudi na to, da to ne bo le produkt za denimo turiste iz tujine, temveč tudi za lokalne prebivalce, saj se mi zdi, da premalo cenimo to, kar imamo doma. Priznam, da sem takšna bila tudi jaz, ampak ko se enkrat zaveš, kakšno bogastvo imamo, nikogar ne pusti ravnodušnega. In to je tudi namen dišave, da se vsakič, ko jo zavohamo, spomnimo na našo naravo in njene darove, ter tako morda še bolj cenimo, kar imamo,” z optimizmom še pove.

Po zmagi na natečaju je Mia prejela številna povpraševanja po dišavi Gozdni ples. Vsakdo bi se jo želel preizkusiti, vendar pa trenutno dišava še ni na voljo za nakup. “Upam, da mi bo kmalu uspelo spraviti v obtok večjo količino dišav, ki bodo na voljo za nakup. Naletela sem namreč na številne zaplete, predvsem pri dobavi stekleničk in tudi eteričnega olja ni v neomejenih količinah. Potem pa je tu še študij, ki je zame na prvem mestu, zato je dišava občasno za kakšen teden na stranskem tiru,” pojasni Mia in zaključi s kančkom upanja, da bo dišava vendarle pripravljena vsaj do časa nakupov za obdarovanja v veselem decembru.

M.K.

ALI STE VEDELI?

Znanstveniki so dokazali, da je antioksidant iz kočevske bele jelke dvakrat močnejši kot antioksidant francoskega obmorskega bora, ki velja za enega najmočnejših. Antioksidanti so ključni za premagovanje izčrpanosti in izgorelosti ter krepijo zdravje srca in ožilja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki