fbpx
E-UTRIP
Aktualno Gospodarstvo Novice Občina Ribnica

Na enem naslovu je bilo prijavljenih več kot sto oseb

Upravna enota Ribnica je zaradi koronavirusa svoje delo prilagodila trenutnim razmeram in seveda tudi potrebam pri urejanju upravnih in drugih zadev na prvi stopnji, ki sicer sodijo na področje državne pristojnosti. Ni odveč spomniti, da upravne enote za državljane in pravne osebe zagotavljajo storitve s področja notranjih zadev, kot je urejanje osebnih dokumentov, prijava prebivališča, zadeve javnega reda, področje tujcev, matičnih zadev, upravne zadeve prometa in še kaj. Na uslugo so tudi pri graditvi objektov in drugih posegov v prostor, kmetijstvu, denacionalizaciji, žrtvam vojnega nasilja in tako naprej.

Posebej pomembno je, da opravljajo nadzor nad zakonitostjo dela organov lokalnih skupnosti in nadzor nad primernostjo in strokovnostjo dela teh organov v zadevah iz državne pristojnosti, ki so prenesene na lokalno skupnost. Že od ustanovitve si upravne enote prizadevajo biti uporabnikom prijazne in učinkovite, tudi v Ribnici, kjer so od prvega oktobra dalje prenesli stik s strankami v pritličje stavbe. Tam odslej lahko na okencih opravite vse najbolj pogoste storitve, ki so bile doslej dostopne v prvem oziroma drugem nadstropju stavbe, ki nima dvigala. »Predvsem izdelavo osebnih dokumentov s plačili, tudi tujci lahko opravijo svoje postopke v teh prostorih. Tako smo poskrbeli, da je čim manj prehodov med pisarnami. Sicer ima naša enota dobro poskrbljeno za dostop strank tudi tistih, ki nenapovedano pridejo in v hitrem času uredijo svoje potrebe,« razlaga Bučan. Že od začetka delovanja upravnih enot leta 1991 ima EU Ribnica, kot servis občanom, krajevni urad v Loškem Potoku.

Preverjali več naslovov, na nekaterih prijavljenih več oseb

Tudi na območju Upravne enote Ribnica ugotavljajo, da je na enem poštnem naslovu stalno prijavljenih več oseb. Te številke še posebej rastejo od leta 2018, je dejal Bučan. Skladno s svojimi pristojnostmi – na podlagi zaznave – so v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, ki je ugodilo prošnji za izpis naslovov, preverjali več naslovov; na dveh, na Merharjevi ulici v Ribnici in v Žlebiču, je bilo 109 stalno prijavljenih oseb. Naslova so natančno preučili, si ogledali njun kraj in pri preverjanju ugotovili, da tam dejansko ne prebiva tolikšno število prijavljenih. »V postopku smo dosegli to, da so se te osebe odjavile in bivališče prijavile na pravega, upam da ne znova na fiktivnem naslovu,« se nadeja Bučan.

Kdo in zakaj se prijavljajo na fiktivni naslov?

Stalno prebivališče je v teh primerih praviloma vezano za sprejemanje pošte ali ureditve drugih življenjskih zadev večinoma tujih državljanov, voznikov v mednarodnem prometu, ki so zaposleni pri dveh zasebnikih. So nekateri, zlasti slovenski državljani, ki spremembo naslova izkoriščajo tudi za špekulacije, predvsem bežanje pred poravnavo dolgov, ko jih obišče sodni izvršitelj in ugotovi, da ne prevzamejo pošte. Čeprav zakonsko število prebivalcev na enem naslovu ni omejeno, gre zgolj za predvidevanja, da je ena oseba potrebuje minimalno štiri kvadratne metre, brez kopalnice in drugih prostorov, zato bodo še naprej preverjali stanje prijavljenih na nekaterih naslovih in jih seveda tudi preganjali.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki