fbpx
E-UTRIP
Saturn.
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Ponoči bo viden tudi Saturn

Danes zvečer in ponoči bo ob jasnem vremenu na nebu vidna druga avgustovska polna luna, imenovana tudi modra luna, ki bo zaradi bližine Zemlji posebej velika. Ob tem bo približno tri stopinje nad Luno moč opaziti svetlo točko, planet Saturn, je pojasnil astrofizik z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter.

Trenutek, ko bo Luna najbližje Zemlji bo nastopil danes okrog petih popoldne, polna pa bo v četrtek okrog treh zjutraj. “Danes nekje po 21. uri, ko se bo znočilo, boste lahko opazovali tako rekoč polno luno, ki pa bo še posebej velika, ker je nekoliko bližje Zemlji,” je dejal Zwitter.

Luna bo danes od Zemlje oddaljena približno 357.000 kilometrov, še okoli tisoč kilometrov bliže kot danes pa je bila januarja letos. Velikost lune se sicer da izračunati, a človeško oko razlike v velikosti zaradi oddaljenosti ne opazi. V najbolj oddaljeni točki orbite pa je Luna od Zemlje oddaljena slabih 406.000 kilometrov.

“Ljudem se zdi Luna toliko velika, kolikor visoko je nad obzorjem. Blizu obzorja se zmeraj zdi posebej velika, ker jo primerjamo s stvarmi na obzorju, recimo s hribi, cerkvicami, reliefom in podobno. Ko pa je enkrat Luna visoko na nebu, ko morate upogniti vrat, da jo pogledate, takrat se intuitivno zdi manjša, saj je nimate s čim primerjati,” je pojasnil Zwitter.

Nazadnje sta se v istem mesecu pojavili dve superluni pred petimi leti, naslednjič pa se bo to ponovilo šele leta 2037.

Danes zvečer je smiselno pogledati proti Luni tudi zaradi bližine Saturna. “Na začetku večera bo Luna na eni strani Saturna, proti jutru pa že na drugi, tako rekoč ga bo prehitela,” je opisal. Dodal je, da je to čisto navadno gibanje planetov in lun v našem osončju.

Tokratna luna bo druga polna luna v istem mesecu, imenovana modra luna. “V smislu iskanja številskih rekordov imamo dve polni luni v enem mesecu. A kdaj se dve polni luni ujameta v isti mesec, je odvisno od tega, kako smo mi zastavili koledar in ne od nebesnih teles,” je opozoril Zwitter. Poimenovanje modra luna pa ni povezano z njeno barvo, saj današnja polna luna ne bo nič bolj modra.

Običajno je v letu 12 polnih lun, dve polni luni v istem mesecu pa se zgodita na vsaki dve ali tri leta, kar prinese trinajsto polno luno v letu. V angleščini tako poznajo rek “nekoč v modri luni”, ki označuje prazno obljubo ali dogodek, ki se redko zgodi.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki