fbpx
E-UTRIP
Zavržene igrače.
Izpostavljeno Novice

Zavržene igrače pristale v gozdu

Naš konec Slovenije se ponaša s čudovito naravo, ki vendarle ni tako čista in neokrnjena. Bralec nam je posredoval fotografije divjega odlagališča pri Podgorski ulici v Kočevju, kjer posamezniki vedno znova odlagajo smeti.

Tokrat so zavrgli igrače in kose pohištva. Namesto da bi jih oddali na ustreznem zbirnem mestu ali komunali, so te raje odpeljali v gozd.

V skladu z Uredbo o odpadkih je smeti prepovedano puščati v okolju, jih odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati. Globe znašajo od 100 do 300 €.

Globo je mogoče storilcu izreči le, če je ta znan, kar pa pogosto ni mogoče. To pa pomeni, da, v primeru, da so odpadki nezakonito odloženi na (gozdnem) zemljišču, ki je v lasti zasebnika, potem postane zanje odgovoren lastnik zemljišča. Če jih nemudoma ne odstrani, odstranitev odredi občinska inšpekcija (v primeru komunalnih odpadkov) ali državna inšpekcija (v primeru drugih odpadkov). V primeru, da lastnik odredbe ne upošteva in odpadkov ne odstrani pride do izvršbe s prisilitvijo in sledi kazen od 2.000 do 10.000 €, če pa je lastnik gozda pravna oseba, pa znaša kazen od 10.000 do 100.000 €, določa Zakon o varstvu okolja.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki