fbpx
E-UTRIP
Stanka Mihelič je izdala dvanajsto pesniško zbirko.
Izpostavljeno Zanimivosti & Zabava

Že dvanajsta knjiga Stanke Mihelič

V čast Mariji Vnebovzeti je romarskem središču pri Novi Štifti Stanka Mihelič iz Kota pri Ribnici predstavila že dvanajsto pesniško zbirko “Prišla sem Ti povedat”, in branje pesmi iz zbirk, ki niso bile predstavljene v letu izdaje zaradi epidemije.

Predstavljene so pesmi iz devete zbirke “V Tvoj studenec potopljena”, iz leta 2020, desete zbirke “Do nebeških vrat”, iz leta 2021, in enajste zbirke “Glas molitve”, iz leta 2022. Dvanajsta zbirka je posvečena dobremu prijatelju in odličnemu sodelavcu, lektorju Ivanu Moharju, ki je bil zaposlen kot urednik pri Celjski Mohorjevi družbi. Rodil se je v Loškem Potoku, mladost je preživel doma na Vinicah pri Sodražici. »Nagovarjala me je povezanost z njim.«

Ves čas ji je v oporo družina, pet otrok in njihove družine ter mož Darko.

Nobena beseda ni postavljena v prazno

Bil je spoštovanja vreden in pokončen človek, ki je znal ceniti vsako besedo. Vedel je, da nobena beseda ni postavljena v prazno. Ko je bil bolan, me je poklical in rekel: »Ali imaš kaj napisanih pesmi?« In tako je po tem nastala ta zbirka kot njegovo zadnje lektorsko delo,” se je avtorica poklonila Ivanu.

Stanka Mihelič je upokojena učiteljica zgodovine in zemljepisa, ki se je iz Zamostca pri Sodražici poročila v Kot in je že od nekdaj navezana na Novo Štifto. Prvo pesniško zbirko “Pod tvojim zavetjem, o Mati” je izdala leta 1991, druga zbirka “V Tvojem Srcu” je ugledala luč sveta dvanajst let pozneje, leta 2003. Ves čas neutrudno ustvarja, najbolj pa takrat, kot pravi, ko začuti klic Stvarnika, ko začuti božjo voljo.

Najbolj je hvaležna družini

Ali potemtakem lahko kmalu pričakujemo novo pesniško stvaritev? »Ne vem, moram doživeti polnost časa, in potem se premika,« je povedala avtorica. Ves čas ji je v oporo družina, pet otrok in njihove družine ter mož Darko. “Vsem sem jim hvaležna. Vsaka knjiga je pravzaprav naše skupno delo,” je ponosna nanje. Ob predstavitvi najnovejše zbirke so sodelovali rektor svetišča Marije Vnebovzete in predstojnik Frančiškanskega samostana Nove Štifte, brat Marijan Cvitak, sodraški župan Blaž Milavec. Pesmi sta brala Romana Kocjančič in dr. Mari Osredkar. Za kulturni del programa so poskrbeli Veronika Lavrič, ki je igrala na violinskih citrah, glasbena skupina iz Velikih Lašč, ki so jo sestavljali Klara Zakrajšek, Petra Kokalj in Eva Pečnik. Literarni večer je povezovala Mateja Trajbarič.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki