fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Novice Občina Ribnica

Obnovljene postaje križevega pota v Brežah

Poleg komunalnih naložb v cestno infrastrukturo, ki je letos še posebej izpostavljena v Občini Ribnica, se je v proračunski blagajni našel denar tudi za delno obnovo sakralnih objektov. Že dlje časa žalostno podobo kažejo nekatere postaje križevega pota, ki iz vasi Breže vodijo proti cerkvi sv. Križa v Jurjevici. Teh je sicer 14, ki so bile zgrajene v letih 1759–1761, Božji grob, ki je 15. postaja, nekaj let prej.

Leta 1993 je postaje na novo poslikal Lojze Čemažar, zunanjost postaj pa je bila prepuščena zobu časa, ki je jih je močno grizel. Še posebej sedmo in 12 postajo, z vidnimi razpokami in razjedo konstrukcije. Prejšnji mesec je Občina pristopila k obnovi teh dveh postaj in za to zagotovila osem tisoč 130 evrov.

Zagotovo so delne sanacije potrebni tudi ostali križi na tej poti, ki so kulturna posebnost ribniške doline ter segajo najmanj 200 let nazaj. Božja pot se je namreč tu ohranila predvsem zaradi bližnje Nove Štifte. Še pred vojsko so romarji iz Strug, Zvirč, Hinj, Ambrusa in vse Suhe krajine imeli pravo “romarsko transverzalo” čez ribniško dolino.

Kako je potekala pot romarjev?

Na drugi strani hriba so se najprej ustavili pri božjepotni cerkvici sv. Ane. Od tam so se odpravili v Breže in opravili pobožnost ob kapelah križevega pota, ki so jo končali v božjem grobu in cerkvi sv. Križa. Nato so se odpravili na končno postajo k Novi Štifti, kjer so noč prečuli v molitvi, pesmi in dremavici pod mogočnimi lipami ali arkadami pri cerkvi.

Danes le-ti prihajajo samo še posamič k sv. Ani ali Novi Štifti. Pri Sv. Križu pa je živahno le še na velikonočno nedeljo, ko ves dan prihajajo iz bližnjih šestih vasi k božjemu grobu “Bugca kušn’t”. Zadnja leta še posebej častijo tudi fatimsko Marijo, katere kip ima častno mesto v cerkvi.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki