fbpx
E-UTRIP
Park jezero z "novo" lipo in "novim" botrom.
Featured Izlet Kočevje Kultura Umetnost

Panonski bard o pesniški resnici in lepotah Kočevske

Park Jezero v Kočevju je postal bogatejši za še eno lipo. Posadil jo je in tako postal tudi njen boter priznani slovenski vsestranski kulturni ustvarjalec, predvsem pesnik, pisatelj, dramatik in scenarist, Feri Lainšček.

»Pred leti so me znanci iz romskega naselja Pušča pri Murski Soboti pozvali, da naj pri njih zasadim drevo. Vabilu sem se seveda odzval z veseljem. Enako tudi na to, ki je prišlo iz Kočevja,« je občutke strnil Lainšček in dodal, da ga je pokrajina preprosto prevzela, tudi okolica jezera in seveda mogočen park, ki je nekakšen simbol neskončnosti.

»Sedaj dobro vem, zakaj so številni moji Prekmurci po drugi svetovni vojni, nekateri res da tudi ne po svoji volji, naselili Kočevsko,« se mu je utrnila misel. Po krajši slovesnosti in kulturnem programu, kateremu ton je dajal glasbenik in kulturnik Roman Zupančič, za katerega je Lainšček napisal nekatera besedila, mu je lastnik parka Jezero Marjan Zajc izročil protokolarno darilo parka, Trnek sreče.

Druženje z gostitelji in povabljenimi je besedi dalo besedo. Tudi o pesniški resnici, ki da je edina, katere se ne da prekrojiti, vse druge resnice pa. »Ko pa bo pesniški resnici vzelo sapo, če se tako izrazim, se bo ustavilo tudi naše potovanje skozi ta svet,« je prepričan Feri Lainšček.

Slabo uro po dogodku na jezeru je na povabilo Cirile Pekica, v.d. direktorice Knjižnice Kočevje v prostorih tega Javnega zavoda, v okviru Beletrininih trubadrurjev, s pisateljem potekal razgovor in predstavitev njegovega najnovejšega romana Kurji Pastir.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki