fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kočevje Novice Občina

V Kostelu zastonj zemljišče in komunalni prispevek

Kostel velja za občino z izjemnim potencialom za razvoj turistične ponudbe, hkrati pa se sooča z visoko demografsko ogroženostjo. V zadnjih letih zato največji pomen pripisujejo projektom, s katerimi bi v občino privabili nove prebivalce, predvsem mlade in družine. Veliko načrtov tako vključuje ravno spodbude za priseljevanje in eno takšnih je olajšati nakup zemljišč za gradnjo stanovanj. A ne le olajšati, temveč zemljišče v uporabo predati popolnoma brezplačno! Po besedah tamkajšnjega župana, Ivana Črnkoviča, je občina za prihodnje leto pripravila program, kjer bodo odprli gradbišče za deset hiš. Občina bo za mlade kadre prispevala brezplačno zemljišče, poleg tega pa jim ne bo potrebno plačati niti komunalnega prispevka.

V Kostelu se odvija pomembna zgodba.

Seveda mladi prebivalci za bivanje v občini potrebujejo tudi možnost zaposlitve. Tega se še kako dobro zavedajo tudi na Občini, kjer so že pripravili projekt izgradnje turističnega glamping centra, ki se bo nahajal ob Osnovni šoli Fara, v neposredni bližini reke Kolpe. Tu naj bi uredili dve jezeri, napolnjeni z vodo iz vrtin, parkirišče za 20 avtodomov, prostor za 140 šotorov, ribnik in 10 lesenih hišic na drevesu. V turističnem centru bodo odprli vsaj 20 novih delovnih mest, kar je vsekakor izredno spodbudno tudi za mlade. Župan Črnkovič ob tej dodaja: »S tem turističnim centrom se povezuje tudi pridelava prehrambenih artiklov, mesnih izdelkov, sadja in podobno, kar zagotovo lahko seže do številke 50.« Načrt tako ne zajema le zaposlitev znotraj turističnega centra, temveč se bo širil na celotno kostelsko dolino. »V centru bomo omogočili tudi zimske programe, saj bi se na teh jezerih voda lahko zamrznila, ter tako vzpostavili centre za drsanje, hokej na ledu in tako naprej. Nujno je, da imamo turista v Kostelu tudi čez zimo,« še dodaja kostelski župan.

M.K.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki