fbpx
E-UTRIP
Aktualno Narava & zdravje Zdravje

Konec izolacij, zapirajo se covidni oddelki

Covid-19 se od aprila obravnava enako kot druge okužbe dihal, ne gre namreč več za izolacijsko bolezen. Zdravstvenim domovom ob tem ni več treba vzdrževati vstopnih točk za brise in ločenega prostora za klinični pregled bolnika s sumom koronavirusne okužbe, v bolnišnicah pa se zapirajo covidni oddelki.

Oboleli s koronavirusno okužbo od 1. aprila v času bolezni niso več v izolaciji, razlog za bolniški stalež je tako bolezen. Za bolniški stalež, ki se je zaradi covida-19 začel pred aprilom, je razlog izolacija, tudi če se stalež nadaljuje po 1. aprilu, pojasnjujejo pristojni.

Izvajalcem, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, ni treba več zagotavljati vstopne točke za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom, tako da se odvzem brisa izvede najpozneje v 24 urah od naročila. Prav tako jim ni več treba zagotavljati prostorsko ločenih prostorov za kliničnih pregled bolnikov s sumom na koronavirusno okužbo in zadostnega števila prostih zmogljivosti za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov.

Bolnišnice, ki so imele vzpostavljene covidne oddelke, je ministrstvo pozvalo, da jih zaprejo in da se zdravljenje bolnikov s koronavirusno okužbo tako na navadnih kot tudi na intenzivnih oddelkih organizira s pomočjo kohortne izolacije in v skladu s priporočili komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb.

Ministrstvo za zdravje pričakuje, da se bo zdravstvena dejavnost izvajala nemoteno v skladu z načrti preprečevanja bolnišničnih okužb in da bo hkrati vsem omogočena hitra diagnostična in terapevtska obravnava.

“V primeru sprejetja kateregakoli ukrepa iz načrta v zdravstvenih dejavnostih, ki zdravijo imunokompromitirane bolnike ali bolnike iz ranljivejših skupin, predlagamo umirjeno in spoštljivo komunikacijo z bolniki, svojci, spremljevalci in obiskovalci,” so še dodali v dopisu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo na podlagi podatkov iz sistemov spremljanja še naprej skrbno spremljal epidemiološko situacijo glede covida-19 v Sloveniji in po potrebi prilagajal priporočila za javnozdravstvene ukrepe za obvladovanje te bolezni, so ob tem napovedali na ministrstvu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki