fbpx
E-UTRIP
58-letnik je bil Janez Levstek iz Rakitnice.
Featured Črna kronika Kronika

Obcestno drevo usodno za priljubljenega gozdarja

Lučaj od nagrobne plošče, na kateri so izpisana imena družine Kolmanič, očeta Jožeta, mame Jožice in njune hčerke Tanje iz Spodnjih Cvišlerjev pri Kočevju, ki so 3. februarja v dopoldanskih urah leta 2006 na poti v Ljubljano umrli ob silovitem čelnem trčenju z vozilom, ki ga je upravljala komaj polnoletna voznica, je v soboto okoli 16. ure ugasnilo še eno življenje.

Edino debelejše drevo v obcestni gošči pred naseljem Mrtvice je bilo usodno za 59-letnega Janeza Levstka iz Rakitnice, ki je s svojega voznega pasu okoli petdeset metrov prej iz smeri Ribnice zavil na levo in se dobesedno zabil v drevo. Ukleščenega so iz zverižene pločevine kmalu izvlekli kočevski gasilci, a so bile poškodbe tako hude, da je pred tem že umrl, kar je ugotovil tudi dežurni zdravnik.

»Poslovil se je daleč znan, prijazen in priljubljen gozdar. Vzornik, mentor, iskalec zakladov naših krajev, pobudnik oživljanja tradicije oglarstva na Ribniškem, član Kluba slovenskih oglarjev,« mu zadnje besede namenjajo vsi, ki so ga poznali.

Po končani biotehnični fakulteti je vrsto let služboval v kočevski območni enoti Zavoda za gozdove, zadnja leta pa v družbi Slovenski državni gozdovi. Bil je član slovenskega kluba oglarjev in organizator kuhanja oglja in vsega, kar je povezano s prižigom kope v Rakitnici. Pred leti, ko je kopa v Rakitnici ugasila, je leta 2019 zbral može v Kočevju, ki so v okru Festivala lesa kopo – s prikazom celotnega postopka, od priprave kopišča, zlaganja lesa ter razdiranja kope s pospravljanjem oglja – prižgali v Črnem vrhu na kočevski Mali Gori.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki