fbpx
E-UTRIP
Featured Dobro je vedeti Zanimivosti In zabava

Magdalena Gornik- Gorska Lenčica bo blažena

Magdalena Gornik začenja uresničevati svojo prerokbo. Prišel je čas, ko je njeno ime spet oživelo, je ob začetku škofijskega postopka za beatifikacijo pridigal nadškof Stanislav Zore. Nadškof Magdalenino poslanstvo vidi v prošnjah, da bi dejansko prebudila vero in poglobila odnos vernikov do evharistije.

Shod vernikov se je začel z molitvijo in nadaljeval z mašo, začetek škofijskega postopka za beatifikacijo pa je predstavil postulator msgr. Mag. Franc Petrič.

Prišel je čas, ko je njeno ime spet oživelo…

Škofija naj začne uradni postopek

Dejal je, da so v Škofiji okoli Velike noči 2019 naredili vse, kar je bilo potrebno (zbirali dokaze njene svetniške krepkosti uslišanja, glas svetosti, pričevanja, življenjepis…), da je nadškof zaprosil Kongregacijo za svetnike v Rimu za uradno dovoljenje za začetek postopka.

Apostolska nunciatura v Sloveniji je 10. decembra lani seznanila nadškofa Zoreta, da je Kongregacija za svetnike tri tedne prej izdala dovoljenje, s katerim lahko nadškofija začne uradni postopek za beatifikacijo in kanonizacijo Božje služabnice. »Nadškof bo imenoval deset ljudi, osem jih je za to že dalo pristenek, nato bo izdal dekret. Skupina-za imena njene sestave javnost ne bo izvedla-se bo dobila na ustanovni seji in pod božjo prisego začela z delom. Pri Magdaleni ne bo težava zbirati dokazni material, saj ga je velika večina v zgodovinskih arhivih,« je nadaljnje postopke, ki so po črki cerkvenega prava zelo prepleteni in časovno neomejeni, raztolmačil Petrič.

Shod vernikov se je začel z molitvijo in nadaljeval z mašo.

Življenje skrivnostne deklice

Magdalena Gornik, ki je na svojemu telesu nosila znamenja Kristusovih ran, se je 19. julija leta 1835 rodila kot tretji od sedmih otrok. Preprosta kmečka družina je živela v zaselku Janeži. Novorojeno Magdaleno so na dan rojstva krstili v domači cerkvi.
Do svojega dvanajstega leta je bila povsem običajna deklica, nato pa se je pomladi leta 1847 zgodil prvi poseg božje previdnosti v njeno življenje. Mati jo je poslala na njivo po krmo za prašiče. Pot ji je prekrižala neznana ženska, ki se ji je po prisrčnem pogovoru predstavila kot Jezusova mati in mati vseh ljudi. Poučila jo je, da naj Jezusa ljubi z vso močjo in mu daruje vsako delo. Takrat je Gorniška Lenčica začela obiskovati nedeljsko šolo, a je tako hudo zbolela, da je morala ostati v postelji.

Do svojega dvanajstega leta je bila povsem običajna deklica.

Hranila naj bi jo skrivnostna nebeška jed

Nobeno zdravilo ji ni pomagalo. Zgodil se je čudeč, leto kasneje je z drugim Marijinim pojavom ozdravela. Božja mati ji je obljubila, da bo, če bo trdno zaupala v njenega sina, od njega prejela vse. Tudi hrano za svoje življenje. Odtlej in do konca svojega življenja ni zaužila nobene telesne jedi, hranila se je s skrivnostno nebeško jedjo. Na svojem telesu je nosila znamenja Kristusovih ran in stigme. Magdalena je doživljala posebne izraze božje naklonjenosti, zamaknjenja in videnja.

Na njen grob že vrsto let prihajajo trume romarjev, ki poleg cerkve obiščejo tudi kapelico v Janežih, v kateri je Magdalena molila in imela videnja. Obiščejo tudi križ na polju, kjer se ji je prikazala Marija.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki